Son yıllarda yapılan yatırımlarla, hayata geçirdiği yeni projelerle kendini sürekli yenileyen, çevre ve sanayi dostu, Atık bertaraf tesisi İZAYDAŞ yakma kapasitesini yüzde 50 daha arttırdı. Bu yenilik ile İZAYDAŞ sanayicilerden gelen taleplerin tümüne yanıt verecek kapasiteye ulaştı.
DENEME YAKMA PROGRAMLARI YAPILDI
2011 yılı Ocak ayı içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün olurları ile yakma kapasitemizi yüzde 50 oranında arttıran İZAYDAŞ, çevre temizliği konusunda bir adım daha attı. Yakma kapasitesi artırımı ile ilgili çalışma süreci şu şekilde gelişti. Çevre ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK yetkilileri ve Yıldız Teknik Üniversitesi yetkilileri gözetiminde bir deneme yakması programı hazırlandı. Program sonucunda yakma analizleri yapıldı.
YAKMA DENEMESİ BAŞARILI GEÇTİ
Bu süre boyunca baca gazı emisyonu değerleri göz önünde bulundurarak çeşitli gözlem ve incelemeler gerçekleştirildi. Bu süre sonunda baca gazı emisyon değerleri yetkililer gözetiminde çevre ve insan sağlığına hiçbir zararı olmadığı onaylanarak kapasite artırımına izin verildi.
Bakanlığın İZAYDAŞ’a gönderdiği onay yazısında ‘Bilindiği üzere, Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Sn. Prof. Dr. Ferruh Ertürk ile Bakanlığımız temsilcisinin katılımı ile 03-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında deneme yakması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda deneme yakması sonucu alınan değerlere göre Bakanlığımızca tesisinizin döner fırın yakma kapasitesinin yüzde 50 arttırılması uygun bulunmuştur’ dendi.
TALEPLER KARŞILANABİLECEK
Bilindiği üzere 2009 yılından itibaren atık alımında kapasite olarak hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Buna ilaveten Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün onay yazısına istinaden bertaraf kapasitesi yapılan yüzde 50’lik artışla birlikte atık üreticilerinden gelen atık bertaraf taleplerine yanıt vermekte hiçbir sıkıntı yaşanmayacak.
YÖNETMENLİKLERE UYGUN İMHA
İZAYDAŞ, endüstriden kaynaklanan plastik ve lastik atıklar, kullanılmış yağ, ilaç ve kozmetik atıklar, Petro-kimya atıkları, PVC, solvent, boya artıkları, yapıştırıcı ve yapışkanlar, bunların ambalajları, standart dışı ve süresi geçmiş ürünler, arıtma çamurları, vb. tehlikeli atıklarla klinik atıkların yakılarak bertaraf ediyor. Kabul edilen atıkların beyanı, etiketlenmesi, taşınması ve bertarafı; Çevre Bakanlığı´nın Hava Kalitesinin Korunması Su Kirliliği Kontrolü, Katı Atıkların Kontrolü, Tıbbı Atıkların Kontrolü ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve bunların değişikliklerinde belirtilen esaslara tamamen uygun olarak yapılmaktadır.