“İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yılını kutluyoruz”
‘Milli mücadele dönemimizi olağanüstü bir şekilde anlatan ve ulusumuzun her zaman sahip çıktığı İstiklal Marşı’nın 90.yılı kutlu olsun’ diyen Başkan Koçal, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Milli mücadele yıllarında milletimizin birlik ve beraberliği sağlama adına açılan yarışmada 724 eser arasından büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı 1.seçilmiş 12 Mart 1921’de kabul edilmiştir. Bu sebeple 12 Mart tarihi ‘İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü’ olarak ilan edilmiştir.Milli mücadele dönemimizi olağanüstü bir şekilde anlatan ve ulusumuzun her zaman sahip çıktığı İstiklal Marşı’nın 90.yılı kutlu olsun. İstiklal Marşımızın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy’un da dediği gibi ‘Allah bir daha bu ulusa İstiklal Marşı’ yazdırmasın. Bu duygu ve düşünceleler İstiklal Marşı’nın kabulünün 90.yıldönümünü kutluyor, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile aziz şehitlerimize rahmet diliyorum” dedi.
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ
1921 yılında, Şanlı Bayrağımız’ın ve Kahraman Türk Milleti’nin simgesi olacak milli bir marş yazılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Ülkenin her tarafından pek çok şair, duygu ve heyecanlarını anlatan mısralarla bu katıldığı halde, Mehmet Akif’in bu yarışmaya katılmadığı görüldü. Nedeni sorulduğunda: ‘Milli marş para ile yazılmaz’ cevabını verdi. Arkadaşlarının ısrarları üzerine ve kazanırsa ödül verilmemesi şartı ile yarışmaya katıldı ve hepimizin yüreğinde yer eden İstiklal Marşı’nı yazdı.
Türk Milleti’nin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan İstiklal Marşı, yarışmaya katılan 724 şiir arasından seçilerek zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından T.B.M.M.’de okundu. Bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecan içerisinde, iki defa ayakta dinlenen İstiklal Marşı, 21 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edildi. Ünlü bestecilerimizden Osman Zeki Üngör tarafından bestelendi.
Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı Türk Milleti’nin eseri olarak kabul ettiği için Safahat’a koymamış ve Kahraman Ordumuz’a hediye etmiştir.