“Sağlığınızın Gülen Yüzü” sloganıyla siz değerli Yalovalılara sağlık hizmeti sunma alanında her geçen gün kendini yenileyen ve geliştiren Özel Atakent Hastanesi, ESWT tedavisine başladı.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şenol Özay, ESWT Extracorporeal Shock Wave Therapy ; beden dışı şok dalga tedavisi, kısaca ''şok dalga tedavisi'' olduğunu belirterek hasta ve hasta yakınlarını aydınlatma açısından şöyle bir açıklamada bulundu:
“Oluşturulan güçlü ses dalgalarının elipsoid şeklindeki çelik başlıklı bir apilatör vasıtasıyla vücudun istenilen bir bölgesinde odaklanmasına dayanan yeni bir "non-invazif"(girişimsel müdahale gerektirmeyen) tedavi şeklidir. Çalışma prensibi, vücut dışında üretilen akımların dokuda ses dalgaları şeklinde yayılması esasına dayanır. Hastaya ameliyatsız, kortizonsuz çağdaş tedavi olanağı sunar.
Hangi rahatsızlıklarda ESWT kullanılır?
Söz konusu ses dalgalarıyla uygulanan tedavi, tenisçi/golfçü dirseği, topuk dikeni, omuz ağrıları, psödoartrozlar (kaynamayan kırıklar) gibi ortopedik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Tenisçi ve golfçü dirseği
Aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan dirsek ağrısı şikayetlerinde.
Kalsifiye omuz ağrısı
Omuz eklemine yakın tendonlarda, kalsiyum depozitlerinin, eklem içinde oluşturdukları enflamasyonun neden olduğu omuz ağrılarında.
Topuk dikeni
Aşırı zorlanmaya bağlı olarak ayak topuk kemiğinin altında zamanla yırtıklar ve zedelenmeler oluşur. Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi, yerini kemiksi bir olguya bırakır. Üzerine bastıkça ağrı hissedilir. Özellikle profesyonel sporcuların bağ ve adele zedelenmelerinde çok geniş ve etkili kullanımı alanı vardır. İmpigment sendromları, tendinitislerde, achilodyni’lerde kullanılabilmektedir.
ESWT tedavi süresi nedir, kaç seans ulgulanır?
Sert ve yumuşak doku uygulamalarına göre ortalama 3 ila 5 seans uygulanır.
hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu sağlayarak uygulama bölgesinde organ kanlanması artar.Angiogenez (dokuların yenilenmesi)'i sağlayan eNOS, VEGF, PCNA faktörleri uygulama alanında artarır. Neovaskülüzasyon yani, yeni damar oluşumu meydana gelir. Geçici değil, kalıcı bir tedavi sağlar."