Çınarcık’ta eski bir gelenek maharetli Hanımların elinde yeniden Hayat buldu.
Çınarcık işi olarak adlandırılan ve bir çeşit nakış uygulama tekniği olan Çınarcık işi için, Kültür Bakanlığı nezdinde açılan kurs Çınarcık’lı hanımlar tarafından yoğun ilgi gördü. Kurs eğitmeni Bilge Şahin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Tarihi ve daha öncesi bilinmemekle birlikte uzmanların araştırmasına göre 75-80 yıllık bir maziye sahiptir. Şimdi 85-90 yaşındaki ninelerimizin çeyizlerinde bu iş yatak takımı olarak yapılmış ve kullanmıştır. Çınarcık işi eskiden beri patiska üzerine yatak takımı olarak kullanıyordu, ancak her şeyde olduğu gibi değişen hayat şartları kullanımı kolay ve rahat sanayi sektörü ürünleri rağbet görünce, artık bu iş de unutulmaya yüz tutmuştu. Yeni nesil genç kızların çeyizlerinde artık yapılmıyordu, ancak el nakış’ı öğretmeni olmam, bu işi severek gönülden yapmam, benim annemin ve anneannemin Çınarcık’ta doğup büyümesi, Çınarcık işini bizlere öğretmeleri sayesinde kullanım alanlarını genişletip hayata tekrar geri kazandırmayı kendime görev addettim.
Şu anda Çınarcık işi adı altındaki kursumuz Kültür Bakanlığı nezdinde halen devam etmektedir. Kursa yoğun ilgi gösteren hanımların bir çoğu ürettiklerini Aile ekonomisine kazandırmayı amaçlıyor, ancak kısa bir süre öncesine kadar el emeği göz nuru, ürettiklerine, pazar bulma arayışı içerisinde idiler. Şimdi ise Kültür Bakanlığının düzenlediği Fuar ve sergilerde bu işi dünyaya tanıtma fırsatını bulduk, gerek şahıslardan, gerekse bu işle ilgili firmalardan yoğun ilgi ve talep gördük.
Bu arada İl Kültür Müdürlüğümüzün aracılığı ile, ürettiklerimizi Kültür Bakanlığı El Sanatları satın alma merkezi DÖSİM’ e sunma aşamasındayız. Ayrıca Yalova İl Kültür Müdürlüğünce hazırlanma aşamasında olan internet sitemiz de ürünlerimiz Dünya Pazarına açılacaktır. Ürün yelpazemiz gelecek olan taleplere göre çeşitlilik arz edecektir.
İnanıyorum ki bu iş Çınarcık’a tekrar geri kazandırılmakla birlikte Çınarcık’ın ve Yalova’nın adını dünyaya duyuracaktır.
Yaptığımız bu işi çok severek yapıyor ve çeşitli nakış teknikleri ile bezeyip zenginleştiriyoruz.
Gerek fuarlarda, gerekse açtığımız sergilerde bu iş çok beğeni kazanmaktadır, ancak kurs süremiz çok kısadır, (300 saat) bu da bizim seri üretim yapmamızı kısıtlıyor.
Çınarcık işinin uygulaması; atkı ve çözgü iplikleri birbirine eşit olan (ipek ,keten, pamuklu ve el dokuması ) kumaşlara yapılabilmektedir. Pamuklu, ipekli ve floşlu ipliklerle işlenmektedir. standart ölçülerini bizim belirlemiş olduğumuz, işlenilecek olan kumaşa eni 8 cm. İplik çekilerek kasnakta işlenen bir ajur tekniğidir. Ancak; bu iş Çınarcık haricinde, İlimizin diğer bölgelerinde yapılmamaktadır, bu nedenle eski Ustaları bu işi Çınarcık işi olarak isimlendirmişlerdir.
Kullanım alanları ise; yatak takımı, oda takımı, mutfak takımı, perde, giyim, lavanta kesesi, nikah şekerlerinde ve gece lambaları vs. gibi eşyalarda kullanılmaktadır” dedi.
Haber: Dursun Demir