Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, Engelli Dostu Şehirler oluşturulması için düzenlenen “Özürlülerin Kentsel Yaşama Katılımında Yerel Yönetimlerin Görevleri” seminerlerinin üçüncüsü Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin birim müdürleri ve teknik personeli katıldı.
Açılış konuşmasını MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar’ın yaptığı seminer, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve Marmara’nın dört bir yanından gelen katılımcılarla gerçekleşti. Aynur Acar, özürlülerin sağlıklı bir birey ile bir farklarının olmadığını, eğitimle her türlü engelin aşıldığını ve özürlülerin hayatlarını idame edebilecek düzeye gelebileceğini kaydetti.
“ÖZÜRLÜLERE ÖZEL, OYUN PARKI YAPILMASIN”
Aynur Acar, açıklamalarının devamında, “Özürlülere özel yapılan oyun parkları ve etkinlik sahaları, sadece onları ötekileştirmek olacaktır. Özürlüler için yapılacak her alanın, kaynaşmalarının ve sosyalliklerinin artırması açısından, normal vatandaşların da kullanım alanı olması gerekiyor. Onları dışlamayalım, izole etmeyelim! Bunun için de, kaldırımlarımız, yollarımız, ulaşım araçlarımız herkes tarafından ortak kullanılabilir olmalı” diye konuştu.
“BİR GÜNLÜK ASKERLİK, OLUMLU BİR UYGULAMA”
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığından Uzman Psikolog Canan Aktaş’sa, Eski Roma dönemi ile günümüz arasında bir kıyaslama yaparak; Eski Roma’da özürlülerin cüce, deli veya dev olarak tanımlanmasının günümüzde de çok yaygın olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. “Başımızın gözümüzün sadakası olsun” anlayışıyla özürlülere yapılan bir takım yardımların, onları çok ciddi manada psikolojik deformasyona uğrattığını, bir engellinin bir başarıya imza atması halinde bunun çok abartıldığını ve sanki onlar başaramazmış gibi davranmamızın yanlış olduğunu belirtti. Aktaş, özürlü bireylerin, hayatlarını normalleştirmek adına bir günlük askerlik uygulamasının ise çok olumlu bir uygulama olduğunu ve devam ettirilmesi gerektiğini savundu.
ENGELLİLERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ: ULAŞILABİLİRLİK
Seminerin devamında Uzman Şehir Plancısı Dr. Deniz Gümüş çok önemli teknik detayları ve mevzuatı değerlendirdi. Ulaşılabilirliğin bir bütün olarak incelenmesi gerektiğine değinen Gümüş, “Düzayak bir yaya geçidinin olması bir artıdır. Fakat bir özürlü istediği binaya giremiyorsa eğer, o yerleşim yeri ulaşılabilir değildir. Özellikle Büyükşehir Belediyelerinin İmar Yönetmeliklerinde, Özürlüler ile ilgili kısımlarda mutlaka birtakım değişiklikler yapılması gerekiyor” dedi.
YENİ GENELGELERİ ANLATTI
İl ve ilçe belediyelerin teknik birim personellerinin 2012 Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu olarak da bilinen kanunla ilgili olarak soruları üzerine Dr. Deniz Gümüş, bu kanunun yürürlülüğe girdiği andan itibaren belediyelerin ciddi şekilde özürlülerin tazminat davaları ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Ayrıca Gümüş, henüz çok yeni bir genelge olan “Şehiriçi Toplu Taşıma Hizmetinde Yer Alan Otobüslerin Özürlülerin Kullanımına Uygun Duruma Getirilmesi ile ilgili Genelge”yi tanıttı.
ENGELLİ DOSTU ÇALIŞMA DEVAM EDECEK
Programda, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Kılıç ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Davut Yüce de kısa birer konuşma yaptı. MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, Marmara Belediyeler Birliği ile Başbakanlık Özürlüler İdaresi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2011 yılı boyunca, şehirlerin engellilerin ihtiyacına uygun düzenlenmesi, mevzuatın AB'ye uyumlu hale getirilmesi, engelli dostu ulaşım, toplumsal bilinçlenme, eğitimde fırsat eşitliği ve istihdam konularında eğitim programları düzenlenmeye devam edileceğini açıkladı.