Değerli Yalova Milletvekilimiz Temel Coşkun;
T.B.M.M. Komisyonunda aldığınız her 2 görev içinde sizi tebrik ediyoruz. Özellikle Çevre Komisyonun da görev almanız Yalova halkı için büyük bir önem taşıyor. Bildiğiniz gibi Kentimiz son yıllarda hiç istemediğimiz Termik santral ve VOPAK Firmasına ait Kimyasal Depolama tesisleri gibi sağlıksız yatırımlarla karşı karşıya bırakıldı. Yalova’da yaşayan ve sevdiklerinin geleceğinde Yalova olmasını düşünen herkesin ortak sesi olduğumuza inanıyoruz. Bu nedenle mektubumuzu muhalefet partisi mensupları olarak değil, hemşerileriniz olarak yazdığımızı bilmenizi isteriz.
Değerli Vekilimiz;
Milletvekili seçildikten sonra 28-Haziran -2011 Tarihinde size VOPAK la ilgili yöneltilen bir soruya “..konunun ne olduğunu görmeden bir şey söylemiyorum. Yalova menfaatine, Yalova kamuoyunun isteği noktasında niye olmasın. VOPAK bugüne kadar kamuoyunu aydınlatıcı bir şey yapmadı. Dinleyelim dedik ne olduğunu bilelim dedik. Fakat bu konuda bir açıklama yapmadı. Sadece işleri yukarıdaki çalışmalarla yürütüyor. Zamanı geldiğinde bu konuda tavrımızı ve tepkimizi ortaya koyarız kamuoyunu da aydınlatırız.” şeklinde cevap verdiniz. Kullandığınız cümlelerden VOPAK’ la ilgili tavır almak için erken olduğunu düşündüğünüz anlamını çıkarttık. Oysa ki bizler, edindiğimiz bilgileri değerlendirdiğimizde tavır alma zamanının çoktan geldiğini düşünüyoruz. Bu nedenle biraraya getirdiğimiz bilgileri sizlerle ve Kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz;
19 Ekim 2010 VOPAK için 1.ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) toplantısı Yalova Taşköprü’de yapıldı. Yalovalılar bu tesise olan tepkilerini burada açıklıkla dile getirdiler.
21-EKİM 2010 2.ÇED toplantısı Ankara'da yapıldı. Yalovalıların tepkisi anlatıldı. Söz alan MTA Yetkilisi ,söz konusu bölgede fay hattının dışında ciddi bir çökme riski olduğunu ve bunun büyük bir risk yaratacağını söyledi.Rüzgarların yönü nedeniyle bir doğal afette önlem alınamayacağını da belirtti
5 ve 6 -Ocak–2011 Tarihinde yapılan Meclis toplantılarında Yalova Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi kimyasal depolama tesisi yapılamamasını sağlamak amacıyla çevre düzeni imar planı notlarında gereken plan notu değişikliğini yaptılar.
Tüm bunları
n sonunda gelinen nokta şu oldu;
9-Haziran -2011 Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Halkın tepkilerine ve yerel meclislerin kararının aksine Kimyasal depolama tesisinin işlendiği imar planının Taşköprü Belediyesine göndererek askıya çıkarttırdı. Kısaca tesisin yapılmasına olur verdi
Neden Yalova Halkı, sivil toplum örgütleri, Halkın seçtiği meclisler Kimyasal depolama tesisini istemiyor?
Bizler 17 ağustos depremini acı bir şekilde yaşamış bir halkız enkaz altında kayıplarımızı aramaya çalışırken, cenazelerimizi defnedemeden, yıkık ve hasarlı binalardan çıkmanın şokunu atlatamamışken AKSA fabrikasındaki 6.500 tonluk kimyasal depolardaki sızıntı nedeniyle yaşadığımız yerleri terk etmek zorunda bırakıldık
6.500 tonun bize yaşattıklarını düşünürsek 710.000 ton kimyasal madde için direniş göstermemiz herhalde anlaşılacaktır
Neden VOPAK Yalova'yı
tercih etti?
ÇED Raporunu hazırlayan firma yetkilisinin açıklamalarına göre Marmara'nın kuzey kıyılarında konut projeleri ağırlıkta bu nedenle uygun alan bulunamıyor. Yalova hem denize kıyısı olduğundan hem de 3 büyük kente yakınlığından tercih edilmiş. Sanırım bizden de “biz kıyılarımızı iyi kullanamıyoruz buyurun siz kimyasallarınızı depolayın” denmemiz bekleniyor.
VOPAK Nasıl cazip kılınmaya çalışılıyor?
Firma Yetkilisinin açıklamalarına göre 80 kişiye iş olanağı sağlanacak. Bizler bunun hiçbir cazip tarafını göremiyoruz, 26 hektar (260.000 metrekare) araziye hangi tesisi kurarsanız kurun istihdam yaratmanız doğal karşılanır. Tek garip karşılanacak şey, ne kadarının yerel halktan karşılanacağı şüpheli olan 80 kişilik istihdama dayanarak Yalova halkının olurunu almaya çalışmaktır. Üstelik Yalova Halkı böyle bir durumda menfaat hesaplarına girmeyecek kadar duyarlıdır.
Değerli Vekilimiz;
VOPAK'a karşı direnenlerin her birinin çevre uzmanı olmasını beklemek yanlış olur. Bir vatandaş olarak ulaşabildiğimiz bilgi kaynaklarından edindiklerimiz bunlar. Mutlaka siz aldığınız görev yetkilerince daha fazla kaynaktan bilgi alabilirsiniz. Ancak alacağınız hiçbir bilginin bizlere 710.000 tonluk kimyasal madde ile yan yana yaşamak fikrini kabul ettirmeyeceğini bilmenizi isteriz. T.B.M.M. Çevre Komisyonu üyesi olarak sizlerden, önce bir vatandaş , sonra bir Yalovalı olarak bu konunun takipçisi olmanızı ,edindiğiniz bilgileri bizlerle paylaşmanızı ve kimyasal depoları Yalova'dan uzak tutmakla ilgili çalışmaları bir an evvel başlatmanızı bekliyor, CHP Grup Başkanvekilimiz ve Yalova Milletvekilimiz Muharrem İnce'nin bu konuda ki yoğun desteğine karşılık , sizinde komisyonda gerekeni yapacağınıza inanıyoruz. Çünkü Eminim Sizler de bizler gibi yaşadığınız toprakları ve bu topraklarda yaşayan insanları seviyorsunuzdur.
Herkes için sağlıklı bir gelecek diliyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
CHP Yalova Merkez İlçe Yönetimi Adına, Başkan Gülsen Büker
.