AK-KİM, “Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi” MAREM projesinin ana sponsoru oldu!
İlk olarak Et ve Balık Kurumu bünyesinde Olav Aasen ve İlham Artüz yöneticiliğinde 1954 senesinde Marmara Denizi ve Boğazlar’ın izlenmesi amacıyla başlatılan “Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi” MAREM (Marmara Environmental Monitoring) projesinin, 2011 yaz ayağı Ak-Kim Kimya ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Doğaya ve sürdürülebilir kaynaklara verdiği önemi yaptığı çalışmalarla gösteren Ak-Kim, dünyada yılda 2 milyon ton kanalizasyon, endüstriyel ve tarımsal atığın su kaynaklarına bırakıldığı tehlikesine dikkat çekilmesi ve denizlerdeki doğal yaşamın sürdürülebilmesi amacıyla, MAREM projesine ana sponsor olarak destek veriyor.
80’li yılların sonlarından itibaren İlham Artüz’ün yöneticiliğinde İ.T.Ü. Gemi İnşaatı ve Denizbilimleri Fakültesi’nde devam ettirilen proje, 1993 senesinde İlham Artüz’ün vefatı ile İ.T.Ü. Gemi İnşaatı ve Denizbilimleri Fakültesi’nde, İstanbul Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen ölçümlerin yöneticiliğini üstlenen M. Levent Artüz sorumluluğuna geçti. Takip eden yıllarda ise, söz konusu proje M. Levent Artüz ve O. Bülent Artüz’ün çabaları ile kesintisiz olarak devam ettirildi.
MAREM projesinde 1954'ten günümüze kadar Marmara Denizi ve Boğazlar'da, yatayda 145 adet istasyonda yaklaşık 30 farklı parametrenin, derinliğin elverdiği kesitlerde (0. 5 m-1200 m) ölçümlemesi gerçekleştirildi. Ak-Kim’in ana sponsor olarak desteklediği bu çalışma kapsamında, ilk kez Marmara Denizi genelinde bakteriyolojik etüt ile Marmara Denizi canlılarından kaynaklanan ve insan sağlığını etkileyen alerjik ve akut dermatolojik etmenler de izlenmeye başlanacak.
2006 senesinden itibaren Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde gerçekleştirilen proje, Marmara Denizi’nde bu yıl; Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji bölümü, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Marmara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü katılımı ile 29 Temmuz 2011 tarihinde başlatıldı.