Yurdumuzda her yıl 25 Eylül’ü izleyen hafta Yangından Korunma (İtfaiye) Haftası olarak kutlanmaktadır. İtfaiye Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştiren Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, bu yıl da kutlama programı hazırladı.
Her yıl İtfaiye Haftası kapsamında okullarda eğitimler veren ekipler bu yıl da belirlenen okullarda yangın söndürme, kurtarma gösterisi ve tatbikat yapacaklar. 3 Ekim Pazartesi günü Saffet Çam İlköğretim Okulu’nda saat 11.00’de gerçekleşecek olan ilk eğitimle öğrencilere bilgilendirme yapılacak. Eğitimler; 4 Ekim Salı Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu(saat:11.00), 5 Ekim Çarşamba Atatürk İlköğretim Okulu(saat:14.00), 6 Ekim Perşembe G.O.P. İlköğretim Okulu(saat:14.00) ve 7 Ekim Cuma günü Atatürk İlköğretim Okulu’nda (saat 10:30) gerçekleştirilecek.
İtfaiye Müdürü Kaş’tan Uyarılar
Mevsim şartlarına göre dönem dönem yapılan açıklamalarla halkın doğal afetlere karşı dikkatini çeken Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürü Bekir Kaş, İtfaiye Haftası ve yaklaşan kış ayları nedeniyle alınması gereken tedbirleri Yalova halkıyla paylaştı. ‘İnsan hayatında; hava, su, ateş büyük önem taşır’ diyen İtfaiye Müdürü Kaş; “Ateş birçok gereksinimimizi karşılarken, kontrol edilememesi büyük tehlikeler oluşturabilir, yangınlara sebep olabilir. Çıkacak yangınlar sonucunda kendi canımızı ve malımızı tehlikeye atmış olduğumuz gibi çevremize de zarar verebiliriz. Bu nedenle daha dikkatli davranmalıyız. Yangın çıktığında ise paniğe kapılmamalıyız. Öncelikle elektrik sigortası, doğalgaz kapatılmalı, ardından 110 nolu telefona haber verilmelidir. Çakmak, kibrit, sobayla ve elektrik düğmeleriyle oynamamalıyız. Sobalar kurulmadan önce borular ve bacalarımızı mutlaka temizlemeliyiz. Yanan kibrit ve sigarayı, gelişi güzel yerlere atmamalıyız. Piknik ateşi söndürülmeden piknik yerinden ayrılmamalı, ormanda ateş yakmamalıyız. Bunlar alınacak tedbirlerden sadece bir kaçıdır” diye konuştu.
Bacalarınızı Temizletin
Açıklamalarını bacanızı mutlaka temizletin uyarısı ile sürdüren Bekir Kaş; “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 58. maddesi: 1.bendi Baca tesisatının, ilgili Türk Standartlarındaki esaslara uygun olması şarttır. Her kazan için tercihen ayrı bir baca kullanılır, soba ve şofben boruları kazan bacalarına bağlanmaz. 10. bendi, Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde borular ayda bir, bacalar ise iki ayda bir temizlenir, şeklindedir. Bacaların temizlenmesi için en uygun aylar Haziran ve Eylül aylarıdır. Kuşlar baca içlerine yuva yapmayı severler. Soba boru ve bacalarının tıkanıksız ve temiz olduğundan emin olun. Baca temizliği için apartman yöneticinizi uyarın. Soba boru veya bacalarının tıkanıklığı sadece karbon monoksit gazının odaya dolmasına sebep olmayıp yangın içinde büyük bir tehlike arz etmektedir. Tıkanan bacalar, içerisinde bol miktarda karbon monoksit gazı bulunan dumanı geri teper ve içeri verir. Bu gazı belirli bir süre soluyan canlılar hayatlarını kaybederler” diye konuştu.
Doğalgaz Kaynaklı Yangına Nasıl Müdahale Edilmeli?
Bekir Kaş, konuşmasının devamında; “Hemen söndürülmesi gereken diğer birçok yangın çeşidinden farklı olarak; gaz yangınlarının söndürülmesinde uygulanacak genel kural önce gaz akışını kesmek, sonra söndürmektir. Bu nedenle, gaz yangınını derhal söndürmeye kalkışmamalı, gaz akışı kesilene kadar yanmasına izin verilmelidir. Bu arada, gaz kesilerek yangın söndürülünceye kadar, yakındaki yanabilir maddelerin, Isı Transferi (İletim, Taşınım, Işınım) ile tutuşmasını önlemek için mümkünse uzaklaştırılması veya çevresi su ile soğutularak korunması gerekmektedir. Vanayı kapamak için, yangının söndürülmesi mutlaka gerekiyorsa, çok kısa bir sürede gaz alevleri söndürülerek vana kapatılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Doğalgaz Kaçağı Olursa !
Konuşmasını; doğalgaz kaçağı olduğunda yapılması gerekenlere dikkat çekerek tamamlayan Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürü Bekir Kaş, konuya ilişkin şunları belirtti; “Doğalgaz aslında kokusuz bir gazdır. Gaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda Doğalgaz kaçağıyla karşılaştığınızda bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız, kapı ve pencereyi açıp havalandırmayı sağlayınız, ana vanayı kapatınız. Çakmak- kibrit yakmayınız. Elektrik düğmelerine dokunmayınız, kapamayınız veya fişten çekmeyiniz. Kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayınız. Ateş yakmayınız. Kıvılcım çıkarabileceği için telefonunuzu kullanmayınız. Sigara içmeyiniz. Gaz kokusu olan mekânı herkesin boşaltmasını sağlayınız. Komşularınızdan veya en yakın bir yerden 187 Doğalgaz Acil Hattını arayınız. 187’ye ulaşamazsınız 110 itfaiyeyi arayınız.”
Bunları Biliyor musunuz?
- İhbar geldiğinde bir ekibin tam teçhizat hazırlanıp hareket etmesinin 35 saniye sürdüğünü
- Bir itfaiyeci aracının dünya standartlarına göre olay yerine 6 dakikada varması gerektiğini,
- Bir ev yangınında yangın yerinin sıcaklığının en az 900 santigrat dereceye yükselebildiği,
- İngiltere’de itfaiyecilerin sat komandolarından yada o seviyede insanlardan seçildiğini,
- Oksijen tüpünün vanasındaki metal aksama gres veya madeni yağ bulaşırsa tüpün patladığını,
- Tam donanımlı bir itfaiye aracının teçhizatlarıyla beraber ortalama 2 ev parasına alındığını,
- İtfaiyecinin yangın müdahale kıyafetinin ağırlığının yaklaşık 20 kg olduğunu,
- İtfaiye aracından sıkılan suyun tuğla duvarı deldiğini ve bir arabayı sürükleyebildiğini,
- İtfaiyeci yangın müdahale kıyafetinin 500 santigrat derecede rahat bir şekilde çalışma sağlayabildiğini,
- Bir itfaiyeci yeri geldiğinde bir doktor, bir mühendis, bir öğretmen, bir psikolog, bir kimyager bilgisine sahip olması gerektiğini,
- Yangında ölen kazazedelerin daha çok yanarak değil dumandan zehirlenerek öldüğünü,
- Türkiye de ilk itfaiyecilerin Osmanlı zamanında külhanbeylerinden oluştuğunu, adlarının tulumbacı olduğunu, yangınlara nara atarak ve mani söyleyerek gittiklerini ve diğer mahalle tulumbacılarıyla rekabet içinde olduklarını,
- Yangın yerinde ortaya çıkan karbon monoksit gazının üç solumada bir insanın hayatını sonlandırdığını,
- Bir sigara yanarken, ucundaki köz yaklaşık 1204 fahrenheit sıcaklığa çıkar. 700 °C olarak da gösterildiğini,
- Küçük bir kıvılcımın alev aldıktan sonra yaklaşık 2 buçuk dakikada bir metre yüksekliğinde alevleri olan bir yangın haline dönüştüğünü
- 6 kilogramlık seyyar yangın söndürücülerin 15 - 20 saniye gibi çok kısıtlı bir zaman içinde bittiğini