Asıl tehlike kapımızın eşiğinde bizler ise uyuyoruz
AKSA’nın termik santrali ve kimyasal sıvıları depolayacak VOPAK Marmara Terminal için felaket senaryoları üretenler nedense yanı başımızda kimyasal sıvı üretimi yapan dev tesis için yorum bile yapmıyor. Çok sayıda kimyasal madde üretimi yapan tesis canlılar için büyük tehlike arz eden amonyak da imal ediyor.
30 kiloluk bir amonyak bidonu devriliyor, çevresinde bulunan 11 kişi zehirleniyor. Bu tesiste tonlarca amonyak imal ediliyor ve dev tanklarda depolanıyor. Ölüm tehlikesi boyutunda zarar verebilen birçok kimyasalı üreten tesis, uzun yıllardır istihdam sağladığı düşüncesiyle görmezlikten geliniyor. Oysa asıl büyük tehlike burada…
AKSA’nın termik santrali ve 150 tank ile depolama hizmete verecek olan Vopak Marmara Terminal için birçok siyasi isim, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve basın harekete geçmiş, sürekli olarak felaket senaryoları çiziyor.
Peki, bu kadar duyarlı Yalova’da neden depolanacak kimyasalları üreten dev tesis hakkında yorumlar yapılmıyor, olabilecek bir depremde çevreye ve insanlara verebileceği zararlar göz önünde tutulmuyor?
YALOVA TİCARET SANAYİ ODASI Yalova'nın neresinde?
Termik santral Yalova için bu kadar önemli ve tehlikeli ise YTSO Başkanı Celal Özel her toplantıda kendisine yöneltilmek istenen termik santral sorularını neden yanıtlamak istemiyor? Vopak Marmara Terminal’in kimyasal depolama tankları için kısa açıklamalar yapılıyor, tehlikeli olarak görülen birçok kimyasal sıvıyı üreten tesis için ise hiç konuşulmuyor. YTSO yapılan her toplantıda sadece pembe senaryolar çizip, ekonominin iyiye gittiğini göstermeye çalışırcasına yeni kayıt olan üyelere sertifika dağıtıyor.
Yalova gelişiyor, YTSO büyüyor imajı çizilmek isteniyor.
Kimyasal sıvı üretimi yapan dev tesis hangi kimyasalları üretiyor, kimyasalları kaç tonluk tanklarda depoluyor, hangisi insan sağlığını tehdit ediyor? Hepsini tüm ayrıntılarıyla 15 Kasım 2011 tarihli Gazete Marmara’da okuyabilirsiniz…
Yanımızda kimyasal sıvı depolayacaklar. ‘İSTEMİYORUZ’ diyenler depolanacak kimyasal sıvıları üreten ve tonlarca tank içinde depolama yapan tesis için nedense susuyor. Oysa bu tesiste üretilen kimyasallardan sadece birini ele alarak tehlikenin boyutunu gözler önüne sermek mümkün.
30 kiloluk bidonda bulunan amonyak devriliyor tam 11 kişi zehirleniyor.
Tonlarca miktarda üretilen ve depolanan amonyağın çevreye ve yaşayanlara vereceği zararın yorumunu sizler yapın!
Amonyak, formulü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz ve keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gaz bileşiğidir
Amonyak, gübre, ilaç, boya, parfüm gibi maddelerin sentezlenmesinde ilk aşamada kullanılmaktadır. Amonyak canlılar için zehirli bir maddedir, kullanılırken dikkat edilmesi gerekir. Piyasada amonyak adı altında satılan maddeler amonyağın sulu çözeltisi olan Amonyum Hidroksittir.
Kullanım alanları
- Boyalarda
- Parfümlerde
- Temizlik malzemelerinde
- Patlayıcılarda
- Gübre yapımında
- Sanayide
- Nitrik asitin üretiminde
- Ürede
- Plastiklerde