DR. ALİ ÖVET, KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCU ETKİ OLARAK
KIRMIZI ŞARAP YADA KIRMIZI ÜZÜMÜ ÖNERDİ.
Bundan yaklaşık 3000 yıl önce insanlarda aterosklerozun (damar sertliği) olduğu mumyalar üzerinde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Muhtemeldir ki o dönemlerde de aterosklerotik hastalıklardan insanlar ölmekteydi. Bundan yüzyıl kadar önce; kalp damar hastalıklarından ölüm, tüm ölüm nedenlerinin ancak yüzde on kadarını oluşturmaktaydı. Gelişmiş toplumlarda bugün her iki kişiden biri kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölmektedir. Zaman içinde aterosklerotik hastalıklarda meydana gelen bu oransal artış; diğer ölüm nedenlerinin gittikçe azalması, özellikle enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede başarı sağlanması, yaşam süresinin artması ve sigara, kötü beslenme, hareketsizlik, obezite gibi etkenlerin eklenmesine bağlıdır. Batı ülkelerinin birçoğunda durum fark edilerek sigara kullanımı azaltılmış, beslenme alışkanlığı değiştirilmiş, hareketlilik teşvik edilmiştir. Bu ülkelerde en azından artış hız kesmiştir. Bu konuda sivil savunma örgütleri ve sağlık örgütlerine büyük görev düşmektedir. Sigara tüketiminin azaltılması, obezitenin tehlikelerine dikkat çekilmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, daha çok egzersiz yapılması, hipertansiyon ile mücadelenin yapılması çok büyük önem arz etmektedir.
SİGARA KESİNLİKLE BIRAKILMALI...
Sigara ile kardiyovasküler hasralıklar arasında kuvvetli bir ilişki mevcuttur. Sigara damar iç yüzeyinde kolesterol ve yağ kireç birikimini artırmaktadır. Kan fibrinojeninin konsatrasyonunu yükselterek, pıhtı hücrelerinin tepkisini artırarak kan akışkanlığını bozmaktadır. Damar elastisitesini bozmaktadır. Ayrıca kan basıncını yükseltir ve ölüm riskini 3 kat artırır. Miyokard enfarktüsü geçirenlerde sigaranın bırakılmaması halinde tekrar kriz riski önemli oranda artar. Sigara içilmesi ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki süreklidir ve doza bağlıdır. Erkeklerde koroner arter hastalığı günde 1-14 sigara içenlerde 1.7 kat, 25 üzerinde içenlerde 2.6 kat daha yüksektir. Bayanlarda günde 1-4 arası içenlerde 1 .9 kat, 25’ ten fazla içenlerde 5.4 kat artmış olarak bulunmuştur. Sigarayı bıraktıktan sonra kalp krizi geçirme riski % 50 oranında azalmaktadır. Sigara içenlerin yanında bulunarak maruz kalınan pasif içiciliği oranı % 40’ dır .(10 sigaradan 4’ ünü içmiş sayılırlar)
BESLENME VE EGZERSİZ PROGRAMI YAPILMALI
Tavuk ve hindi gibi beyaz et tüketimine ağırlık verilmelidir. Kırmızı et tüketimi haftada bir olarak sınırlandırılmalıdır.
Elma, arpa, muz, pancar, sarımsak, ceviz, fındık, yeşil çay, domates, karpuz, soya, keten tohumu, nar, kırmızı şarap veya kırmızı üzüm, kabuklu kuru yemişler kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yapmaktadır.