Yalova Belediyesi yetkilileri, 30.07.2012 tarihinde yerel bir gazetede yer alan “Köyümüze 1 Metre Kanalizasyon Döşemeyen Belediye Vatandaştan Atıksu Parası Topluyor” başlıklı haberdeki iddialara yönelik açıklamada bulundu.
Yalova Belediyesi yetkilileri, yerel basında Samanlı Köyü’nde su konusunda çıkan haberler üzerine açıklamada bulundu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; “Samanlı Köyü Muhtarlığının Yalova Belediyesi’ne dilekçe vererek 15.08.1995 tarihli yapılan su abonelik sözleşmesiyle Samanlı Köyü Muhtarlığı Abonelik bilgileri belediyemiz kayıtlarında muhafaza edilmektedir.
44837 Abone sayı numaralı Samanlı Köyü Muhtarlığının abone olduğu tarih olan 15.08.1995 tarihinden itibaren bu güne kadar 6 defa küçük miktarda ödemesinin haricinde 17 yıldır su bedelini ödememektedir. Samanlı Köyü Muhtarlığı halktan su parası toplamasına karşılık yükümlü olduğu abonelik taahhütlerini ısrarla yerine getirmemiştir. Bu güne kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyen Samanlı Köyü Muhtarlığının su bedelinin ödenmemesi durumunda suyun kesilebileceği sözleşme hükmü olmasına rağmen Samanlı Köyünde yaşayan halkın mağduriyet yaşamaması düşüncesiyle bu güne kadar su kesintisi yapılmamıştır.
‘Parayı ödesinler vanayı açalım’ açıklaması talihsiz bir açıklamadır. ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali parasını ödemediği suyla Çukurçayır mevkiindeki insanlarımızın 8 günlük sürekli su kesintisi yapılması hukuki yanlışlığı bir kenara bırakalım vicdanen izah edilmesi mümkün değildir. Mübarek Ramazan ayında en azından dönüşümlü su verilmek suretiyle çözüm üretilmesi gerekirdi. Çukurçayır mevkiine su verilmemesinin diğer gerekçesi olan Samanlı Köyü içerisindeki yaklaşık 100 hanenin su alamadığı için Çukurçayırdaki insanların suyunun kesilmesi işleminin de mantığı bulunmamaktadır. Yalova Belediyesi ekiplerinin 6 saatlik çalışması ile Samanlı Köyü içerisindeki şu şebeke sistemine 100 metre ilave yapılarak sorun çözülmüştür. Halbuki bu tür sorunların Samanlı Köyü Muhtarlığının çözmesi gerekirdi. Samanlı Köyü Muhtarlığı bugüne kadar çözüm odaklı olmamıştır. Samanlı Köyü Tüzel Kişiliği’ne su bedelini ödemesi konusunda sözlü ve yazılı olarak müteaddit defalar yükümlülüklerinin yerine getirilmesi istenmesine rağmen bu konuda hiçbir işlem ve istek görülmediğinden yeni yapılan binaların Yalova Belediyesi’nce abonelendirilmesine başlanmıştır.
Deprem nedeniyle Samanlı Köyü sayacının sökülmek zorunda kalınmasıyla yaşanan vasati çıkarılan borçlarda Belediyemizin abonelendirdiği vatandaşlarımızın ve Akköy Çukurçayırdaki kullanıcıların kullandığı su miktarı Samanlı su tüketim bilgilerinden düşülerek işlem yapılmaktadır. Samanlı Köyü Muhtarlığının uzlaşmaz tavrı ile borçların icra eliyle tahsil edilmesi işlemi yapılmıştır. Söz konusu icra işlemine Muhtarlığın itirazı Yalova 1. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedilmiştir. Mahkeme masrafları ve faiz masrafları ilave edildiğinde çok fazla bir mali yük Muhtarlığa tebliğ edilmiştir.
“Yakup Koçal bizim köyde oturuyor, fakat kayıtlarda su aboneliği yok” iddiasına ilişkin olarak;
Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin KOÇAL’ın Yalova Belediyesi’nde su aboneliği mevcut olup, en son aya ait su faturası sistemde kayıtlıdır.
“Kanalizasyon yapmayan belediye atık su bedeli topluyor” iddiasına ilişkin olarak;
27/10/2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7. Maddesine göre Atıksu Altyapı Yönetimleri, atıksu altyapı hizmetini vermekle, atıksu hizmetlerine ilişkin tarifeleri belirlemekle ve atıksu ücretini toplamakla yükümlüdürler. Yine aynı yönetmeliğin 9. Maddesi a) bendine göre de “Aboneler ve atık üreticileri; ilgili kurumlarca bu yönetmelikteki esaslara uygun olarak belirlenen tarifelere göre faturalanan atıksu ve evsel katı atık ücretlerini ödemekle yükümlüdürler”. Atıksu alt yapı yönetimleri ve evsel katı atık idareleri bu Yönetmeliğe yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde uyum sağlamakla yükümlüdürler.
Kayıtlarımıza göre son 5 yıl içerisindeki Yalova Belediyesi tarafından Samanlı’ya yapılan şebeke ve kolektör kanal inşaatları metraj çalışmaları ve maliyetleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
ÇAP (Ø) |
METRAJ (m) |
MALİYET (TL) |
Ø 200 |
10.701 |
1.452.660,75 |
Ø 300 |
598 |
81.178,50 |
Ø 400 |
521 |
140.670,00 |
Ø 500 |
1.543 |
416.610,00 |
Ø 800 |
464 |
250.560,00 |
Ø 1000 |
1.472 |
794.880,00 |
TOPLAM |
15.299 |
3.136.559,25 |
*Ev parsel bağlantıları ve parsel bacaları da yapılmıştır.
Yalova Belediyesi’nin 07/12/2011 tarih ve 335 sayılı Meclis Kararı’na göre Atıksu Bedeli adı altında alınması zorunlu olan bedel 0,64 TL/m3 olarak kabul edilmiştir. Atıksu hizmetleri için ücretlendirme yapılırken tam maliyet ve kirleten öder esasları kullanılmıştır. Atıksu alt yapı yönetimlerinin toplam sistem maliyetinin hesaplanmasında esas alacağı temel bileşenler toplama, nakil, pompalama, arıtma, deşarj, çamur bertarafı ve geri kazanımdır. İlgili yönetmelik tam maliyet hesabına kanalizasyon giderlerinin dahil edilmesini zorunlu tutarken; Yalova Belediyesi tarafından bu bedelin belirlenmesi için yapılan hesaplara kanalizasyon giderleri dahil bile edilmemiştir. Hali hazırda abonelerden Atıksu Bedeli adı altında alınan bedel sadece Terfi İstasyonları ve Yalova İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi işletme, bakım ve onarım giderlerini karşılamaya yöneliktir.
Ek olarak; Çevre Kanunu’nun 11. Maddesine göre “Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler.” Yine aynı kanunun 28. Maddesine göre de “Çevreyi kirletenler ve çevreye zarar verenler sebep oldukları kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı kusur şartı aranmaksızın sorumludurlar. Kirletenin, meydana gelen zararlardan ötürü genel hükümlere göre de tazminat sorumluluğu saklıdır.” Söz konusu maddelere istinaden yerleşim yerlerine ait atıksuların arıtılarak alıcı ortama verilmesi zorunlu hale getirilmiş olup, aksi durumda çeşitli cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Samanlı Köyü Muhtarlığının istisnai bir durumu bulunmamaktadır. Su ve Kanalizasyon hizmetlerini aldığı sürece su ve atıksu bedelini ödemek durumundadır. Su ve kanalizasyon alt yapı ile arıtma hizmetlerini almak istemediğine yönelik herhangi bir talep ile Belediyemize müracaat edilmemiştir.
Sonuç olarak; Samanlı Köyü Muhtarlığı alanındaki nüfus ve buna bağlı olarak alt yapı ihtiyaçları her geçen gün artmakta ve mevcut Muhtarlığın imkanlarının da vatandaşlara hizmet etme konusunda yeterli olmadığı ve mevcut durumda bu şekilde devam etmesinin bu alanda yaşayan insanlarımızın mağduriyetine sebep olacağı görülmektedir. Bu alanda yaşayan insanlara hizmet kalitesinin artırılabilmesi ancak Yalova Belediyesi’ne bağlanmasıyla mümkün olacağından; vakit geçirmeksizin uzlaşmaz tavırlar bir kenara bırakılmalı ve vatandaşlarımıza nasıl daha iyi hizmet yapabilirizi düşünmelidirler.”