YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel ve Yönetim Kurulu üyeleri göreve gelişlerinin 1300 gününü Meclis toplantı salonunda düzenledikleri değerlendirme toplantısında üyelerle paylaştı.
Bin üç yüz gün içerisinde yapılan çalışmaların sunumlarla desteklenerek anlatıldığı toplantıda YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel Dünya ve Türkiye’ye yönelik ekonomik verileri de aktardı. Bu süre zarfında odada yapılan çalışmalar ise tüm detayları ile üyelere aktarıldı.
Dünya 2011’de; % 3,8, Türkiye ise % 8,5 büyüdü. Dünya Ekonomik Forumu 2012-2013 Küresel Rekabet Raporu’na göre Türkiye bir önceki yıla göre 16 sıra yükselerek 144 ülke arasında 43. sırayı aldı. Türkiye, küresel ekonomik krizden en hızlı çıkan ve son dönemlerdeki küresel ekonomik belirsizlikten en az etkilenen ülkelerden birisi oldu ve şuan Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi durumundadır. TÜİK verilerine göre 2002-2011 döneminde ortalama büyüme oranı % 6 olmuştur. 2011 yılında Türkiye ekonomisi % 8,5, 2012 ikinci çeyrekte % 2,9 oranında büyümüştür. Kişi başına düşen gelir, 10,444 dolara yükselmiştir. Satın alma gücü paritesine (PPP) göre ise, kişi başına gelir, 16 bin dolara yaklaşmıştır. Türkiye’de İşsizlik oranı %8,4, Türkiye'de işsiz sayısı 2,2 milyon kişi, İstihdam edilenlerin sayısı 25,5 milyon kişi, Tarım’da 6,5 milyon kişi, Sanayi’de 4,8 Milyon kişi, Hizmet sektöründe 14,2 milyon kişidir (1,9 milyon kişi İnşaat sektöründe). İstihdamın % 71,9'i erkektir, Kayıt dışı istihdam ise % 38,4'ye gerilemiştir.
TÜİK dış ticaret Ocak-Ekim 2012 Dönemi Verilerine göre; 113 Milyar Dolar İhracat, 177 Milyar Dolar İthalat, Toplam dış ticaret hacmimiz 290 Milyar dolara dayanmıştır. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verilerine Göre; Ocak Ekim 2012 dönemi ihracatımız 124,8 Milyar dolardır.
Daha önce 9’uncu sırada yer alan Yalova da 13’ncü sıraya düştü. Kalkınma Bakanlığı’nın demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişken kullanılarak hazırlanan İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması SEGE-2011 çalışmasına göre daha önce 9’uncu sırada yer alan Yalova da 13’ncü sıraya düştü.
2012 yılı ihracatımız 59 Milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Yalova ili 2012 ihracatı 59 Milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Yapılan ihracatın sektörlere göre dağılımı ise; Gemi ve yat sanayi 40 Milyon $, Süs bitkileri ve mamulleri 5,1 Milyon $, Kimyevi maddeler ve mamulleri 4,3 Milyon $, Su ürünleri ve hayvancılık mamulleri 2.6 Milyon $, İklimlendirme sanayii 1.2 Milyon $ ve diğer sektörler 5,8 Milyon $’dır. İhracat yapılan ülkeler Norveç, Azerbeycan-Nahcıvan, Fransa, Irak, Türkmenistan, Hollanda ve diğer ülkelerdir.
Yalova Bankalarında; 1,36 Milyar Türk Lirası mevduat bulunurken, 1,63 Milyar Türk Lirası kredi kullanılmaktadır
Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Üniversitesi’nin hazırladığı Küresel Rekabet endeksi Yalova İllerarası Rekabette 20. sırada yer almaktadır. Temel Göstergeler düzeyinde Yalova ulaşım endeksi dışındaki tüm parametrelerde Türkiye ortalamasının üstünde seyrettiği gözlenmektedir. Özellikle demografik yapısı ile 81 il sıralamasında ilk beş arasında yer almaktadır. Alt yapı ve eğitim ve sosyal yaşam endekslerinde de ön sıralarda yer almaktadır. Yalova’nın sahip olduğu temel göstergeler, rekabet gücünü olumlu yönde etkileyen faktörlerdir.
Temel göstergelerdeki yüksek performansa kıyasla daha düşük performans sergileyen Yalova, dış ticaret, sanayi ve tarım sektöründe ülke ortalamasının altında değerlere sahiptir. Ancak buna karşılık Yalova, makro ekonomik yapı, işgücü piyasası, finans ve turizm sektöründe ortalama üstü değerler alarak rekabet gücünü arttırmaktadır.
Temel Göstergeler ve ekonomik etkinlik alanında genel olarak olumlu bir profil çizen Yalova, inovasyon alanında da yeterli olmasa da ülke ortalamasının üstünde değerler almaktadır. İnovasyon ile ilgili parametrelerde ortalamaya yakın ve üstünde seyreden Yalova’nın yüksek öğretim ve teknolojik altyapıya ilişkin olumlu göstergeleri rekabetçi yanını güçlendirmektedir.
Yeni teşvik sistemiyle Türkiye il bazlı 6 bölgeye ayrıldı • Yeni sistemle bölgesel teşvik sisteminin etkinliği artacak. Bölgesel harita yeniden ele alındı. • İller sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 51 il 6 bölgeye (daha önce 4 bölgeydi) sınıflandırıldı. • Yeni uygulamada bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi. • Sratejik yatırımda kullanılan enerjiye destek verecek,, “TÜİK” in kriterlerine göre illerin sıralaması yapıldı. Bölgeler buna göre belirlendi. • 5. bölge de 6. bölge gibi yüksek oranda teşvik alacak bölge olarak belirlendi.
Teşvik Sisteminin Amacı; Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve istihdamın artırılması, Uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, Uluslararası doğrudan yatırımların artırılması, Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, Kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesidir.
Teşvik sistemi dört ana uygulamadan oluşmaktadır Genel Teşvik Sistemi, Bölgesel Teşvik Sistemi, Büyük Ölçekli Yatırımlar Teşvik Sistemi ve Stratejik Yatırımlar Teşvik Sistemi
Yalova da tahsilatçılık yapan mafya bozuntuları türedi... çay
ocağı benzer işler adı altında mafyacılık, tahsilatçılık yapmaya
çalışan tipler emniyetin kıskacında... Çiftlikköy de
bir inşaatçı kat karşılığı sözleşmelerini yaptığı arsalarda nedense
sürekli tarihi kalıntılar ve tarihi eserler çıkıyor...
Çiftlikköy'ün özellikle sahil mahallesinde birçok arsa altında tarihi eser
kalıntıları bulunuyor... Müteahhit kafaya takmış bir kere; altın
dolu küpü bulucam diyor, yedirirler mi bilinmez ama...
Koru Aile Saglik Merkezi torenle acildi
Koru beldesine kazandirilan ve Il Saglik Mudurlugune devredilen Koru Aile Saglik Merkezinin acilisini Yalova Valisi Dr. Hulya Kaya, CHP Milletvekili Tahsin Becan ve beraberindekiler gerceklestirdi...
Yalova da ve ilçelerinde yerel seçimler sonrası kahve sohbetlerinde
görünüyor ki, vatandaş verdiği oy dan pişman... iktidar belediyesi olmadan
hizmet olmayacağı inancıyla... Gazete Marmara da...