On yıldır Yalova tanıtımı için yaptığı girişimler ve kaleme aldığı yazılar ile gazeteci yazar ünvanını fazlası ile hakettiğine inandığımız turizmci Cemal Akın ın Armutlu izlenimleri.
ARMUTLU (ARMODİES)
MARMARA BÖLGESİNİN EN TEMİZ DENİZİNE SAHİP, KAPLICALARI İLE SAĞLIK TURİZMİNE DAMGASINI VURACAK VE DOYUMSUZ DOĞAL GÜZELLİKLERİ İLE KISA ZAMANDA;
EN ÇOK GELİŞEN,
EN HIZLI BÜYÜYEN,EN POBÜLER,İSTANBUL’A EN YAKIN TATİL MERKEZİ ARMUTLU İLÇESİ OLACAKTIR…
"TARİHİ ARMUTLU KAPLICALARI ;Yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan raporlarda, en fazla radyoaktiviteye sahip kaplıca özelliği ile ülkemizde tek, dünyada ise ikinci sırada gelmektedir. "
Hızlı gelişmeye müsait doğa harikası Armutlu İlçemizde, Kaplıca-Deniz –Plaj ve doğanın tüm güzelliklerini barındıran , Tarihi Armutlu kaplıcaları ile tanınan, aynı zamanda balıkçılık, zeytin ve çam fıstığı üretimi ile ünlenen küçük bir tatil beldesidir.Armutlu İlçemizi yazarak yada anlatarak tanımak mümkün olmadığı için bu şirin küçük ilçeyi mutlaka görmek, çam ormanları arasında yürüyüş yapmak, Marmara’nın en temiz denizinde yüzmek,organik gıdalarla beslenerek kendinizi ödülendirmek, Armutlu’da yaşam kalite standartını hissetmeniz gerekir..Oksijen deposu durumundaki ilçeye gelerek Armutlu havasını solumanız ve tanımanız gerekmektedir.
Armutlu, Yakın bir zamanda, Uluslar arası yatırımcıların ilgi odağı haline gelecektir. Şimdiden çok önemli kaplıca- deniz özellikli sağlık turizm projeleri uygulanmaya başlanmıştır. Keşfedilmeyi bekleyen nadide koylar, çam ormanları ve kaplıcalar diyarı Armutlu gelecekte, Yalova ile beraber yaşam standartları kalitesi açısından yaşanabilecek temiz havası ve bol oksijeni olan
İstanbul’un incisi bir yer olacaktır. Temiz denizi, çam ormanları ve termal kaplıcaları ile sağlık turizm için büyük bir potansiyele sahiptir. 5 bin civarındaki ilçe nufusu yazın 70-80 bine ulaşmaktadır. İlçenin İstanbul, Bursa,Yalova ve İzmit gibi şehirlere yakın, olmasından dolayı büyük bir avantaja sahiptir.Komşuları Gemlik, Samanlı dağları, Marmara denizi ve Esenköy’dür.
Armutlu ilçemizin etrafı çok değerli bitki örtüsü ile kaplı deforme olmaması ve yeni nesillere temiz bir gelecek ve ortam yaratatabilmek için herkesin duyarlı ve titiz bir program çerçevesinde çalışması gerekmektedir. İlçemizin, alt yapı projesi (Bodrum Modeli ) gibi olmasada benzer bir standartın Üniversitemzin görüşleri çerçevesinde, bir bütün olarak değerlendirilip, doğal güzelliklerin korunarak çevre kirliliğine, gürültü ve görüntü kirliliğine son verecek cesaretli atılımlar ve projeler yapılabilmelidir.
Ayağımıza kadar gelmiş bizi, kültürümüzü,üretimimizi, sanatımızı, çevremizi, keşfetmeye çalışan yerli ve yabancı tuistleri bir reklamcı gibi, birer pazarlamacı gibi, birer temsilci gibi ve birer kaşif olarak düşünerek her bir turistin geri dönüşümünü sağlayacak misafirperverlik ortamını yaratmalıyız. Bu girişimlerimiz turizm pazarında daha çok tanınmak için etkili olacaktır. Armutlu İlçemiz hergeçen gün büyümekte ve daha da büyümeye devam edecektir. . Turizm dünyanın yükselen değeri olması dolayısı ile Armutlu ilçemiz ekonomisini ve geleceğini uzun yıllar TURİZME endekslenecektir. 16 km.lik bir sahil şeridine sahip olan Armutlu’nun Yılanlar mevkiinde tertemiz denizi ile 4 km.lik pırıl pırıl bir kum sahili yer almaktadır.
İlçemize yeni atanan, Kaymakam Sayın Tülay Baydar Bilgihan, göreve başladığı günden beri ilçenin büyük takdir ve saygınlığını kazanmış, vatandaşlarla kaynaşmış, her panel ve programı yakından takip eden ve kaçırmayan , her köyü sık aralıklarla ziyaret edip, denetleyen, bütün kurum ve kuruşları ziyaret ederek ilçe halkının büyük hayranlığını kazanan, köylülerin dertlerini dinleyen, cesur, adil,disiplinli, bilim adamı kararlılığını gösteren, görev yaptığı ilçelerin çehresini değiştiren, modern çalıkuşu lakaplı Kaymakamımız Armutlu ilçemiz için büyük bir şans faktörüdür. Çok değerli Sayın Belediye Başkanımız Sayın Mehmet BİRKAN’ın özverili çalışmaları ile turizme vermiş olduğu somut gayretler neticesinde yeni yatırımcılara cesaret ve büyük umutlar vermektedir.Şimdiden birkaç büyük tatil kopleksi projesi ve 5 yıldızlı otel preje çalışmaları yürütülmektedir.
Ayrıca Armutlu ilçemizin tanıtımında büyük katkı sağlayan, 1983 tarihinden beri Armutlu Erdilli Termal Otel Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Fevzi ERDİLLİ başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin genelinde kendi imkanları ile, basın ve yayın aracılığı önemli tanıtımlarda bulundu. Doğa ve organik tarım alanında sürekli proje geliştirmekte olan Fevzi Bey, son bir yılda 50 bin civarında çeşitli meyve ağaçları ile batı ladin çamı dikti.2013 yılında 150 bin batı ladin çamı,ceviz, badem fidanları ekimi projesi üstünde çalışmalarını yürütmektedir.
ARMUTLU TARİHİ; Tarihi çok eskilere dayanan Armutlu, MÖ. V.yüzyıllarda Brithynia Krallığı'nın sınırları içerisinde yer almış, MÖ. I. yüzyıldan sonra Roma egemenliğine girmiştir. Roma'nın ikiye ayrılmasının ardından Bizanslıların hakimiyetine girmiş, Bizanslılar ile Selçuklular arasında sürekli el değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş yıllarında, Orhan Gazi döneminde 1320'de Osmanlı topraklarına geçmiştir. Fetih'den sonra Mudanya ve Trilye'den getirilen Türkler Armutlu'ya yerleştirilmişlerdir. Bu tarihten sonra Türkler ve Rumlar uzun bir süre birlik ve beraberlik içerisinde yaşamışlardır. Ancak Cumhuriyetin ilanı ile birlikte burada bulunan Rumlar Armutlu'dan göç etmişlerdir.
ARMUTLU İSMİ; Rivayetlerden birisi ; Bizans Kralı kızı Armodies'in vücudunda çıkan yaral yüzünden utanarak kızını askerleri ile birlikte Armutluda bırakmıştır. Armutlu'da bulunan k
aynak sularında her gün yıkanan Armodies'in vücudundaki yaralar tamamen iyileşmiş ve bunu gören Kral kızını yanına alır ve Armodies adı Armutlu olarak değişerek günümüze kadar ulaşır. Evliya Çelebi'nin anlatımında ise çevresi armut ağaçları ile çevrili olduğu için adının Armutlu olduğu belirtilmektedir.
“ Armutlu İlçemize bir sembol olarak ARMODİES heykelinin yapılmasına ne dersiniz?
(Bizans kıyafetli prenses’in bir elinde zeytindalı diğer elinden su içen bir güvercin olsun) akan
Su tarihi Armutlu kaplıcalarını, zeytin dalı ve güvercin adil yönetim, barış ve bereketi simgelesin)
ARMUTLU KAPLICALARI; Armutlu’nun en çok tanınan yönü ise Bizans Dönemi'nden bu yana kullanılan kaplıcalarıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan raporlarda, en fazla radyoaktiviteye sahip kaplıca özelliği ile ülkemizde tek, dünyada ise ikinci sırada gelmektedir. Yalova İl merkezine 55 km uzaklıkta, Armutlu İlçe Merkezi'nin 4 km. kuzeyinde bulunmaktadır. Türkiye'nin 1. derece önemli ve öncelikli kaplıcalarından olan Armutlu Kaplıcası, çevresi çok çeşitli zeytin, çam, ıhlamur,defne ,nadide ağaçlar ve makilerle kaplı bir vadide, dere yatağı boyuna sıralanmış çok sayıda kaynaktan oluşmaktadır. Marmara bölgesindeki içerik bakımından en zengin sulardan biri olması ve ülkemizde bulunan kaplıcalar arasında radyoaktivitesi en yüksek sulara sahip olmasıdır. Armutlu’nun şifalı kaplıca suları hipertermal, hipotonik bir maden suyudur. Kimyasal sınıflandırma bakımından karbondioksitli, bikarbonatlı, klorlü, sülfatlı, kalsiyumlu ve sodyumlu bir bileşime sahiptir. 57 / 78 C derece arası sıcaklığındadır. Armutlu Kaplıca suları banyo kürü ile, içme yolu ile, çamur banyosu ile, kullanılabileceği gibi, sudan çıkan gazları solunum yoluyla da uygulanır.
Uluslararsı turizm fuarlarında Armutlu İlçemizin tanıtımını bir görev sayan tanınmış turizmci ve F.ERDİLLİ GRUP Koordinatörü Cemal Akın, Özellikle, Arap işadamları ve turistleri ilçemizde yatırım yapmaları, Arap Ülkelerinin zenginlerinin sermaye ve yatırımlarını özellikle İstanbul ve İstanbul’a yakın illere kaydırmaları gündemdedir.Bu yüzden Armutlu ilçemizin ve Yalova ilimizin bozulmamış natürel sahil, kaplıca ve tabiat güzellikleri Arap yatırımcıların sermayelerini ve yatırımcılarını çekmek için bulunmaz bir fırsat olacaktır.
· Boyun, Bel, Kalça ve Diz kireçlenmeleri, · Eklem Romatizması (Kronik dönem dahil ),· Kas Romatizması (Fibromiyalji, Miyasofyaları, Sendromu),· Bel ve Boyun Fıtıkları,· Kronik Bel Ağrıları, Bazı Sinir Keseleri
· Çeşitli Kas Ağrıları, Gerilim Tipi Baş Ağrıları, Bazı Nevralış Türleri, Kaza ve Ortopedik Ameliyatlar Sonrası, Eklem Kısıtlığı, Diyabetik Dolaşım Bozuklukları, Felç Rehabilitasyonu, Kadın Hastalıklar, Diabetik Nevraljiler, Şişmanlık, Osteopraz, Genel Yorgunluk, Cilt Hastalıkları, vüvut hücrelerinin canlılığını arttırır, yaşlılarda (asiltürik)i vücuttan atar, hormonların faaliyetlerini hızlandırır.
Armutlu’yu çok beğenen Atatürk 1934 yılında Armutlu kaplıcalarını “gezilmeye müsait bir şekle sokulmasını emir buyurmuşlardır.”
KONAKLAMA : Armutlu'da Konaklama fiyatları her bütçeye uygun olup yeterince konaklama tesisleri mevcuttur.Günlük evler,apart daireler,oteller,pansiyonlar,yazlık evler ve villa tarzı konutlarla ile turistlere hizmet vermektedir..Kaplıca bölgesinde “termal suyuna kaynağından girmek isteyenler için” ilçenin kaplıcalar mevkiindeki tek otel olan Erdilli Termal Otel’dir.modern,turistik ,Sağlık Bakanlı Korumasında, kaplıca kür oteli olarak hizmet vermektedir.
KARAVAN ile hareket eden gezginler için hoş bir durak, kampçılar için ise yeşillikli çadır alanları ile de ünlüdür. Çevre illerde yaşayan üniversite öğrencileri, hafta sonlarını bu beldede geçirmeyi tercih etmektedir.
“
BİR YANDAN MARMARA DENİZİNİN EN TEMİZ KIYI ŞERİDİ,BİRYANDAN JEOTERMAL KAYNAKLAR,BİRYANDAN PIRIL PIRIL DEFORME OLMAMIŞ BİR DOĞA HARİKASI”
“ ARMUTLU’DA DÖRT MEVSİM TATİL” VE “ARMUTLU’DA DÖRT MEVSİM SPOR” yapılabilecek çok önemli bir ilçedir.
ZIPKIN AVCILIĞI ;Armutlu çevresinde bulunan kayalık alanlar zıpkınla dalmaya ve su sporlarına uygun bölgelerimizdendir.Bu spor faaliyeti Bozburun ve Ayıburnu açıklarında yapılmaktadır.
Esenköy,Armutlu kıyı şeridi ile Çınarcık Deveboynu ve Şenköy mevkii kıyı şeridinde Levrek, Karagöz vb. zıpkınla avlanabilecek balık türleri bol olarak bulunmaktadır.Armutlu Tatil Beldesi Balıklar için yaşama ortamı olabilecek nitelikteki kayalık kıyı şeridi ülkemizinzıpkınla dalmaya en uygun sahalarından birisidir.
TARİHİ ESERLERİ ; Armutlu’da tarihi eserler arasında koruma altına alınan Armutlu evleri, bunca yıla rağmen güzelliklerini korumaya devam etmektedirler. Beldenin merkezinde bulunan Osmanlı Hamamı, Hacı Ali Paşa Camii, Orhan Gazi döneminde yapıldığı tahmin edilen Cami'nin tam yapım tarihi bilinmemektedir. Yalova ilinin Armutlu ilçesinin merkezinde bulunan Camii Çarşı Camii olarak da anılmaktadır. Günümüzde halen ibadete açık olan caminin iç dizaynı ve dış ahşap saçakları ince bir ahşap işçiliğinin nadide örneklerinden biri olarak günümüze kadar korunmuştur. Tarihi Köprü, Eski Kitabeli Çeşme en önemli tarihi eserlerindendir. Ayrıca Kaplıcalar mevkiinde, çam ormanları arasında, bir yangın sonrası kaderine terk edilmiş Atatürk evi önemli yapıtlardan biridir
.
COĞRAFİ YAPISI; Yalova ilinin en çok ormana ve en çok dağa sahip olan ilçesi Armutludur. ilin akciğerleri görevini üstlenmiştir. Temiz havası ve deniz manzarası ile hem sağlık açsından hem de dinlenme açısından oldukça elverişli bir bölgedir. Ormanlık alanda birçok ağaç ve bitki türü bulunur ve koruma altındadırlar. Ormanlık alan içerisinde bulunan av alanlarında ise sülün, saka, saksağan, ağaçkakan gibi birçok kuş türüne rastlanmakta ve doğal ortamlarında gözlemlenebilmektedir. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olan ilçe de ağaçlar özel koruma alanlarına alınmış ve yeni türlerin yetiştirilmesi için alanlar ayrılmıştır.
Samanlı Dağları, Bozburun'a kadar, batıya doğru uzanır. Bölgenin en önemli yükseltileri şunlardır: Karlık Dağı (868m), Daz Dağı (867m), Samanlı Dağı(867m), Erikli Dağı(838m). İlçenin burunları: Kalem Burnu, Çelikkaya Burnu, Ayı Burnu, Bozburun, Meyhane Burnu, Kapaklı Burnu'dur. İlçenin en önemli akarsuyu Kalendere Akarsuyu'dur.
BİTKİ ÖRTÜSÜ ; Genelde jeolojik yönden %70 bir eğime sahip olan ilçenin iklimi tipik bir Marmara
Bölgesi İklimini arz eder. Yazlar sıcak, kışlar yağışlı ve ılıktır. Makilik, fundalık ve zeytinlik ile çam ormanları bitki örtüsünü oluşturur. İlçe İklim olarak zeytinciliğe uygundur.Sulama ciddi bir sorun. Su kaynakları yetersiz, Sulamayı kendi imkanlarıyla yer altı sularından motor gücü ile yapmaktadırlar.
EKONOMİSİ ;İlçemiz ekonomisi büyük çapta tarıma dayalı olup turizm de önemli gelir kaynaklarındandır. İlçe tertemiz denizi, çam ormanları ve termal kaplıcaları ile turizm için büyük bir potansiyele sahiptir. Sanayi Kuruluşları ve büyük iş yerleri bulunmamaktadır. Halkın %70'i zeytincilik,%10'u balıkçılıkla geçimini sağlamaktadır. Nüfusun geri kalan kısmı geçimini turizm, orman ürünleri, hayvancılık, arıcılık ve azda olsa fıstık çamı ve kestanecilikten sağlamaktadır. İlçede iki adet zeytinyağı imalathanesi mevcuttur. İlçede bir adet Ziraat Bankası ve merkezde olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifi bulunmaktadır. İlçenin köylerinde kısmen küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Zeytincilik;Merkez,Fıstıklı,Kapaklı ve Mecidiye köyü. Sebzecilik ; Kendi ihtiyaçları kadar üretim yapılmaktadır. Orman Ürünleri ;Mecidiye,Hayriye, Selimiye ve Fıstıklı köylerinde üretimi önemlidir.
Tarım alanı zeytinlikler, tarla ve bahçe olarak toplam 36.600 dekardır. Özellikle Armutlu merkez başta olmak üzere Fıstıklı ve Kapaklı köylerinde nüfusun % 80’i zeytin üreticiliği yapmaktadır. İlçede köylerle birlikte tahminen 750.000 adet zeytin ağacı mevcut olup, ortalama üretim ağaç başına 10 kg dır. Çiftçilerimiz ürettikleri zeytinin bir bölümünü MARMARABİRLİK Tarım satış Kooperatifine vermekte, bir kısmını da geleneksel olarak her evde bulunan salamura sarnıçlarına koyarak olgunlaştırarak satmaktadır. Tarım arazilerinin hemen hemen tamamı zeytinliklerle kaplı olup tarla bitkileri üretimi yok denilebilecek düzeydedir. Meyve ağacı bakımından ise ikinci sırada, zeytin bahçelerinin sınırlarında ve aralarında dikili bulunan incir ve ceviz gelmektedir.
uluslararası turizm fuarlarında armutlumuzun tanıtımını yapan sayın müdürümüze ve çok ama çok saygı değer fevzi erdilli beye saygı ve sevgilerimi sunarım
İp Adresi Kayıtlı
Sayfa
Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar
Yalova da tahsilatçılık yapan mafya bozuntuları türedi... çay
ocağı benzer işler adı altında mafyacılık, tahsilatçılık yapmaya
çalışan tipler emniyetin kıskacında... Çiftlikköy de
bir inşaatçı kat karşılığı sözleşmelerini yaptığı arsalarda nedense
sürekli tarihi kalıntılar ve tarihi eserler çıkıyor...
Çiftlikköy'ün özellikle sahil mahallesinde birçok arsa altında tarihi eser
kalıntıları bulunuyor... Müteahhit kafaya takmış bir kere; altın
dolu küpü bulucam diyor, yedirirler mi bilinmez ama...
Koru Aile Saglik Merkezi torenle acildi
Koru beldesine kazandirilan ve Il Saglik Mudurlugune devredilen Koru Aile Saglik Merkezinin acilisini Yalova Valisi Dr. Hulya Kaya, CHP Milletvekili Tahsin Becan ve beraberindekiler gerceklestirdi...
Yalova da ve ilçelerinde yerel seçimler sonrası kahve sohbetlerinde
görünüyor ki, vatandaş verdiği oy dan pişman... iktidar belediyesi olmadan
hizmet olmayacağı inancıyla... Gazete Marmara da...