HIZLA SÜRÜYOR
İstanbul-İzmir arasını 4 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolundaki Samanlı Tüneli'nde inşaat bütün hızıyla sürüyor. 3 bin 414 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun tüneli olacak olan Samanlı Tüneli'nin şu ana kadar bin 400 metrelik bölümü tamamlandı.
ŞANTİYEYİ GEZDİ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çalışmaları yerinde görmek için Yalova'ya geldi. Önce Dilovası-Hersek-Altınova-Orhangazi-İznik Güney Kavşağı-Gemlik- Bursa Ovaakça güzergahını havadan helikopterle inceleyen Yıldırım, Samanlı Tüneli şantiyesini gezdi. Ardından helikopterle Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek şantiyesine gelen Bakan Binali Yıldırım'ı, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ve bürokratlar karşıladı.
START VERDİ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu çalışmalarını yerinde denetledi. Yıldırım, Körfez Geçişi Köprüsü'nün kuzey ayağı çalışmasının startını da kendi kullandığı tekneden verdi.
BRİFİNG ALDI
Bakan, tünelin Hersek şantiyesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden brifing aldı. Brifingde, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün 377 kilometre otoyol, 44 kilometre bağlantı yolu ve finansman maliyetleri ile birlikte yaklaşık 9,5 milyar dolar bütçeli bir proje olduğu dile getirildi. Proje tamamlandığında ise İstanbul-İzmir arasındaki mesafenin yaklaşık 140 kilometre kısalarak 3,5-4 saate ineceğinin altı çizildi.
Brifingin ardından bir tekne ile Körfez Geçişi Köprüsü'nün kuzey ayağı temel kazı çalışmalarını inceleyen Yıldırım dümene geçti. Kazı çalışmalarının yürüdüğü bölgede tekneyi bir süre durdurup yetkililerden bilgi alan Yıldırım, daha sonra Hersek bölgesine geri döndü.
"53 ÜLKENİN MİLLİ GELİRİNE BEDEN PROJE"
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Binali Yıldırım, otoyolun maliyetinin sorulması üzerine, şu cevabı verdi: "Projenin toplam maliyeti aşağı yukarı 11 milyar TL civarında. Sadece inşaat maliyeti 6 milyar dolar. Diğer girdileri de buna eklediğinizde 7,5 milyar doları buluyor. Türk parasına çevirdiğinde 13 milyar TL'yi geçiyor. 53 tane küçük ülkenin milli gelirinden büyük bir proje. Yani dünyadaki 53 ülkenin bir yıllık milli gelirinin üzerinde bir proje. Bu proje 10 tane 100 bin nüfuslu şehre bedel."
“YOLLAR ÜLKENİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖSTERİR”
Yolların ülkenin büyüklüğü ve azametinin göstergesi olduğunun altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti: "Yani böyle yolları yapabiliyorsanız o zaman büyük ülkesiniz. Türkiye 'teker dönsün yol olsun' noktasından bu noktalara geldi. Eskiden yol yapmanın en belirgin yolu bir merkep yola salınır ve merkep nereden giderse yolu oradan yaparlarmış. Ayrıca sırtına çuval koyup altını delerek yol izini belli ederlermiş. Eskiden tabiata mahkum olunurdu. Dağla karşılaşınca dağa bakıyor, yola bakıyor, yol yapan dağa bakıyor, dağ ona bakıyor, yolunu değiştirip gidiyor. Şimdi dağ bize bakıyor, biz dağa bakıyoruz ve diyoruz ki fazla bakma biz deler geçeriz."
"DÜNYANIN EN BÜYÜK ALTYAPI PROJESİ"
Projenin dünyada en büyük ikinci proje olduğunun altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti: "Bu proje bu küresel mali krizin en yoğun yaşandığı dönemde, tek proje bazında, bu kadar büyük hacimli bir proje dünyada bir veya iki tane. Avrupa'da ise en büyük proje. Dünyanın en büyük ikinci altyapı projesi. Ayrıca bu proje kapsamında yapılacak olan köprü toplam boy itibari ile 4 bin 200 metre ile dünyada üçüncü büyük köprü."
EN BÜYÜK KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI
Projenin şu ana kadar yap işlet projesi olarak Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük kamu özel ortaklığı projesini olduğunun altını çizen Bakan Binali Yıldırım, "Bu projenin toplam yapım süresi 22 yıl 4 ay, Şu anda başladı. Yapılacak işletilecek ve bize devredilecek. İhale edilecek, en fazla parayı kim verirse ona vereceğiz. Onlar verirse onlara, vermezse bir başka babayiğit gelip alacak, işletmeye devam edecek, yolu kapacak halimiz yok" diye konuştu.