Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Keramet köyü, kerametiyle insanlara şifa dağıtıyor. Yıllar önce Keramet Dede'nin yerleştiği köyde çıkan ılıca suyu, 35 derecelik sıcaklığıyla yaz-kış akıyor. Akan suyun fazla gelen kısmının Orhangazi-İznik yolu üzerine akıtıldığı köydeki Keramet Köyü Ilıca Tesisleri, köy muhtarlığı tarafından işletiliyor. Girişlerin sadece 3 lira olduğu Keramet Köyü Ilıca Tesisleri'ne Türkiye'nin dört bir yanından doktor tavsiyesiyle hastalar akın ediyor.
ILICA SUYUNA GİRDİ, BACAĞI KESİLMEKTEN KURTULDU
Ayak rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, migren, mide, kanser gibi hastalıklara iyi geldiği ileri sürülen Keramet Köyü Ilıca Tesisleri'nde insanlar şifa arıyor. İddiaya göre, bacağından rahatsız olan bir hastanın kesilmesi teşhisine varılmasının ardından bu sularda 15 gün kalmasıyla şifa bulduğu ve ayağının kesilmeden tedavi edildiği belirtiliyor. Bir başka iddia ise, kadın hastalığı bulunan bir kadının rahminin alınma riski sonrası bu suda şifa bulduğu, şifanın kaynağının Keramet Dede ve ılıca suyu olduğu kaydediliyor. Köye gelen ziyaretçiler, önce ılıca sularına giriyor, ardından Keramet Dede'nin türbesinde dua okuyarak şifa arıyor.
KERAMET DEDE ŞİFA DAĞITIYOR
Keramet Köyü Muhtarı Ergün Yenilmez, köyün kerametinin suyunda ve dedesinde olduğunu belirterek, "Yıllar önce köye yerleşen Keramet Dede, 2 kardeşiyle birlikte burada yaşamaya başladı. Ilıca suyunu keşfeden Keramet Dede, bu su ile birlikte insanların hastalıklarına şifa bulması için uğraştı. Ilıca suyunun çıktığı yer köy muhtarlığı tarafından işletiliyor. Yeşil alan içinde bulunan Keramet Köyü Ilıca Tesisleri'nde Türkiye'nin her yerinden insanlar doktor tavsiyesiyle şifa aramaya geliyor. Köye gelenlerden çoğu insanımız, ikinci kez geldiğinde hastalığına şifa olduğunu söylüyor" dedi.
ILICA TURİZMİ SEZONU NİSAN'DA BAŞLIYOR
Ilıca suyunda 35 derecelik bir sıcaklık olduğunun altını çizen Muhtar Yenilmez, "İnsanlar yoğun iş temposundan sonra stres atmak için de geliyorlar. Buraya gelenlerin çoğunluğu ise aileler ve kadınlar. Çünkü suyun kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Nisan ayında açılan sezonumuz Ekim ayına kadar devam ediyor. Diğer aylarda da işletmemiz açık kalıyor. İnsanlar sezon dışı aylarda da ılıca suyunda şifa aramaya geliyor. Ilıca suyumuzun tanıtım ve reklamını yapmıyoruz. Çünkü tesislerimiz çok sayıda insanı ağırlayacak konumda değil. Devletimiz el atıp, tesisler genişletilirse o zaman tesislerin tanıtımını yaparız. Çünkü sezon boyunca ılıca tesislerimizde yer kalmıyor" diye konuştu.
"KÖYDEKİ TURİZM İÇİN PARKE TAŞI ŞART"
Köylerinin 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne geçeceğini de hatırlatan Muhtar Yenilmez, "Köyümüzün en büyük eksiği parke taşı. Bununla ilgili çok uğraştık ama sadece bin adet parke taşı bulabildik. Köyümüze dışarıdan ziyarete gelen çok insan var. Köyde sokak yollarımız çok kötü durumda. 10 bin adet parke taşı, tüm köyün yollarını döşeyecektir. Bu konuda köyümüzün turizm geleceği için Başkanlarımızdan parke taşı desteği bekliyoruz" dedi.