Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, kapalı pazaryerinde tezgah açan üretici ve pazarcılarla bir araya geldi. Hal Yasası yönetmeliğinde son yapılan değişiklikler hakkında ilçedeki pazar esnafının bilgilendirildiği toplantıya Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Halil Ayvaz, Çiftlikköy Esnaf Odası Başkanı Ramazan Tekin, Yalova Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Hacı Mehmet Canpolat, Ticaret İl Müdürlüğü’nden Şube Müdür Vekili Alparslan Tunalı ve Çiftlikköy Belediyesi Zabıta Müdürü Cahit Türk katıldı.
“Kapalı Pazaryerinin Çatısı Onarılıyor”
Çiftlikköy Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantıda Başkan Dağ, Pazar esnafına bir sorunları olup olmadığını sordu. Pazaryerinin çatısının onarımıyla ilgili soruları yanıtlayan Başkan Dağ, hava şartlarından dolayı gecikme yaşandığını ancak gerekli talimatı verdiğin ve bir haftaya kadar çatıyla ilgili onarımın tamamlanacağı bilgisini verdi. Başkan Dağ, “Kapalı pazaryerindeki yağmur suyu oluklarıyla ilgili de çalışma yapılacak. Ayrıca pazaryerine yasada istenildiği gibi kamera koyduk. Yalova’nın ilçelerinde kapalı pazarı ilk yapan Çiftlikköy Belediyesi olarak ilkleri yapıyoruz, öncülük ediyoruz, ilkleri yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.
Zabıta Müdürü Pazarcılara Yasayı Anlattı
Başkan Dağ’ın ardından Hal Yasası’ndaki son değişikliklerin uygulamaları hakkında Pazar esnafına bilgi veren Çiftlikköy Belediyesi Zabıta Müdürü Cahit Türk, Pazaryeri Komisyonu’nun kurularak pazaryerinde olması gerekenlerle ilgili kontrolleri tamamladığını ve pazaryerinin yasaya uygun durumda olduğunu anlattı. Türk, yeni yönetmelik kapsamında 2014 yılında uygulanması gereken kurallarla ilgili olarak pazarcıları bilgilendirmek için bu toplantının gerçekleştirildiğini dile getirdi.
“Pazarcıyla Üretici birbirinden ayrılacak”
Yasanın getirdiği yeni uygulamalarla ilgili bilgi veren Türk, “Pazarda bulunması gereken şartlarda, yönetmelikte pazarcıyla üreticinin ayrılması konusu var. Ocak ayı itibariyle sizler pazarcı mı, üretici mi olacağınıza karar vereceksiniz. Ocak ayından itibaren zabıta müdürlüğü olarak, hangisini seçiyorsanız bununla ilgili evrakları bize getireceksiniz. İkisi birden olamıyor. Pazarcı ile üreticinin yerinin ayrılması gerekiyor. Pazar içindeki yerini encümen belirleyecek. Pazarcı olduğu zaman sattığınız ürünleri girmek zorunda olacaksınız. Pazarcı olunduğunda zabıta noktasına yakın olan noktaları üretici olarak belirlemek istiyoruz, şu anda karışık durumda. Ocak ayı içinde bunların yapılması gerekecek, yerleri belli olacak. Yeniden kayıt istenmesinin sebebi bu” dedi.
Pazarcı Kayıt Altında Olacak
Buna göre pazarcı olarak kayıt olunduğu takdirde pazarcı malını halden satın almak zorunda olacak ve alınan ürünlerin kayıtlı olması gerekecek. Üretici olunduğu zaman ürün başına 300 kilodan fazla satışı yapılamayacak, bunların kontrolünü zabıta yapacak. Ücretini en düşük değerden encümen belirleyecek. Pazarcılar, ikamet ettikleri yerdeki Pazarcılar Odası ve Esnaf Odasına kayıtlı olacak. Pazarcı vergi mükellefi olmak zorunda olacak. Pazaryerinde en fazla iki tezgah verilebilecek, bir kişinin daha fazla yeri olamayacak. Belediyeden de daha önceden iptal kararı almamış olması gerekiyor.
Üretici Ürettiğini Belgeleyecek
Türk, “Üretici olunması durumunda ise sebze ve meyve üreticisi olduğunuzu belgeleyeceksiniz. Ziraat odasından her yıl belge alıyorsunuz, orada sattığınız ürün yazıyor olacak başka bir ürün satamayacaksınız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sisteme üreticiler kayıt olma zorunluluğu gelecek. Borcu yoktur yazısı getirmeyen Pazaryerinde mal satamayacak. Kimin pazarcı olduğu bizim kayıt sistemimizde de görülecek. Sadece siz pazarcı veya üretici olduğunu belli eden belgelerle bize geleceksiniz, onun kararını vereceksiniz. Ondan sonra biz o düzenlemeyi yapacağız ve sisteme gireceğiz. Farklılık o olacak” diye bilgi verdi.
Pazaryerinde Tanıtım Levhası ve Künye Şartı
Yönetmeliğe göre pazaryerindeki satış yerlerinin en fazla %20’sinin üretici satış yeri olarak ayrılmak durumunda olduğuna dikkat çeken Türk, “Boşalan yerler olması halinde diğer talep sahiplerine verilebilir. Bizim 120 tane tezgahımız var, bunun yaklaşık 30’u üreticiye ayrılmak zorunda. Ama eğer o kadar üretici yoksa diğerleri pazarcılar verilebilir diyor yönetmelikte. Pazaryerinde geçiş yerinin kapatılması, tanıtım levhasının veya künyesinin olmaması halinde ağır yaptırımlar uygulanabilecek. 100 lira ile 5300 lira arasında para cezaları öngörülüyor. Mesela iki kez ihlal yaptığında encümen kararıyla cezalandırılıyor, orası bir aylığına kapatılıyor ve levhası ile teşhir ediliyor. Satış yerlerinin ancak tahsis edilen kişiler kullanabilecek. Belediyeden izin almaksızın değişiklik veya ilave yapılamaz. Geçiş yollarında mal teşhiri yapılamaz, izin verilenlerin haricinde mal getirilemez. İhtiyaç halinde belediyeden önceden izin alınarak satış elemanı bulundurulabilir. Bunlar bir tezgah sahibinin ilk etapta yapması gereken şeyler. Tezgah sahibi yerine bakacak kişiyi de belediyeye bildirerek ona da bir kimlik çıkarıyor, böylece o da kimliği ile beraber satış yapabiliyor. Kimlik ayrı, tanıtım levhası ayrı bir olaydır. Bunu Ocak ayından itibaren isteyeceğiz. Bunun artısı da pazarcının gelmediği zaman yerine başkasının işgal etmesini önlemek” şeklinde bilgi verdi. Bilgilendirme toplantısı Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Alparslan Tunalı’nın sunumu ve soru cevap bölümünün ardından sona erdi.