Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaţa-Ýzmir kesimlerinde ise gerçekleţme oraný yüzde 46'ya ulaţtý. Projede hiçbir aksama olmadýđý ve hatta bazý kesimlerde beklentinin çok üzerinde hýzlý ilerleme kaydedildiđi belirtildi.
ÝNCELEMELERDE BULUNDU
Bursa Valisi Münir Karalođlu, milletvekili Mustafa Öztürk ve gazetecilerle birlikte Gebze-Orhangazi-Ýzmir Otoyolu'nda incelemelerde bulundu. Bölge Müdürlüđü binasýnda Vali Karalođlu'na brifing veren Karayollarý Kamu Özel Sektör Ortaklýđý Bölge Müdürü Ýsmail Kartal'ýn verdiđi bilgiye göre, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bađlantý yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluđundaki otoyol projesi, tüm hýzýyla devam ediyor.
GÜNLÜK 4 MÝLYONDOLARHARCANIYOR
Toplam 10 milyar dolarlýk projenin 50 ülkenin yýllýk bütçesinden daha büyük olduđuna dikkat çeken Kartal, projeye günlük 4 milyon dolar harcandýđýnýn altýný çizdi. Ýsmail Kartal'ýn verdiđi bilgiye göre, birinci aţamada, Asma Köprü Güney Ţantiyesindeki kuru havuzda kule keson temelleri inţa edildi. Nihai konumlarýna yerleţtirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bađ kiriţi imalat çalýţmalarý tamamlandý. 08 Temmuz 2014 tarihinde asma köprü çelik kule bloklarý montajýna baţlanýlmýţ olup montaj çalýţmalarýnda deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaţýldý. Ayrýca Asma Köprü tabliye, ana kablo çelik imalat ile özel köprü elemanlarý imalat çalýţmalarý iţ programýna uygun olarak devam ediyor.
YÜZDE 94 SEVÝYESÝNDE
Samanlý Tünelinde her iki tüpte de kazý çalýţmalarý tamamlandý, tünel kemer betonu çalýţmalarýnda yüzde 94 seviyesine ulaţýlmýţtýr. Selçukgazi Tünelinde, giriţ ve çýkýţ portallerindeki kazýk imalatlarý tamamlanarak, tünel kazý çalýţmalarýna baţlanýldý, 22 metre ilerleme sađlandý. Belkahve Tünelinde, giriţ ve çýkýţ bölgesinde 4 aynada tünel kazý çalýţmalarý devam ediyor, toplamda 860 metre ilerleme sađlandý.
Kuzey ve Güney Yaklaţým Viyadüklerinde, 253 metre uzunluđundaki Kuzey Yaklaţým Viyadüđü baţlýk kiriţi seviyesinde tamamlandý, bin 380 metre uzunluđundaki Güney Yaklaţým Viyadüđünde ise elevasyon ve tabliye montaj çalýţmalarý devam ediyor. Betonarme Viyadüklerde, Gebze-Bursa Kesiminde 12 adet, Kemalpaţa Ayrýmý-Ýzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 14 adet Viyadükte çalýţmalar hýzla ilerliyor. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ve Kemalpaţa Ayrýmý-Ýzmir Kesiminde toprak iţleri, büyük ve küçük sanat yapýlarý imalat çalýţmalarý sürdürülüyor. Muhtelif kilometrelerde toprakarme çalýţmalarý devam ediyor.
ASMA KÖPRÜ 2015'DE BÝTECEK
7 yýl olarak açýklanan Gebze Orhangazi Ýzmir Otoyolu Projesinin yapým sürecinde 2015 yýlý sonu itibariyle, Ýzmit Körfez Geçiţi Asma Köprüsü, Gebze Gemlik Kesimi ve Kemalpaţa Ayrýmý Ýzmir Kesimindeki yapým çalýţmalarýnýn tamamlanmasý hedefleniyor. Selçukgazi Tüneli'nde yaţanabilecek zorluklar nedeniyle proje, 2016 yýlýna uzayabilecek. Ancak 2016 yýlýnýn ilk 6 ayýna kadar tamamýnýn gerçekleţmesi bekleniyor.
5,17 MÝLYAR DOLAR HARCANDI
Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaţa Ayrýmý - Ýzmir kesimlerinde bugün itibariyle yüzde 46 fiziksel gerçekleţme sađlandý. Otoyolun tamamýnda ise yüzde 36 seviyesinde gerçekleţme sađlandý. Projeye, ţirket tarafýndan 1,63 Milyar dolar, idarece kamulaţtýrma çalýţmalarýna 1,41 Milyar TL harcama yapýlarak bugün itibari ile toplam 5,17 milyar TL harcama yapýldý.
Bursa Valisi Münir Karalođlu ise yolun merkezinde Bursa'nýn bulunduđunu, Bursa'yýÝstanbulve Ýzmir'e bađladýđýna dikkat çekerek, "Kamulaţtýrmada da herhangi bir sorun yok. Günlük 4 milyon dolar harcanýyor. Bu ülke, kamu bütçesinden harcamadan günlük 8 milyon TL harcýyor. Bu bizleri, son derece mutlu ediyor, bu büyük bir emek. Hiçbir sorun olmadan proje son sürat devam ediyor."
PROJENÝN DETAYLARI
"Ýstanbul-Bursa-Ýzmir (Ýzmit Körfez Geçiţi ve Bađlantý Yollarý Dahil Otoyolu Yap-Ýţlet-Devret Projesi"nin uzunluđu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bađlantý yolu olmak üzere 433 kilometre olarak hesaplandý. Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavţađý'ndanAnkarayönüne yaklaţýk 2,5 kilometre sonra teţkil edilecek bir köprülü kavţakla (2x5 ţeritli) baţlayýp Ýzmir Çevre Yolu üzerindeki mevcut Otogar Kavţađý'nda sona eriyor.
Yapýmýna devam edilen 252 metre kule yüksekliđi ve 35,93 metre tabliye geniţliđine sahip, bin 550 metre orta açýklýđý ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanýn en büyük orta açýklýklý asma köprüleri arasýnda 4'üncü sýrada yer alan Ýzmit Körfez Geçiţi Asma Köprüsü çalýţmalarýnda, Kuzey ve Güney Ankraj Bölgesinde ankraj blođu kazý çalýţmalarý tamamlandý, beton imalatý ise devam ediyor. Köprünün kule keson temelleri, iki aţamalý çalýţma sonucu bitirildi. Nihai konumlarýna yerleţtirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bađ kiriţi imalat çalýţmalarý sona erdi. Asma köprü çelik kule bloklarý montajýna 8 Temmuz'da baţlandý. Montaj çalýţmalarýnda, deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaţýldý. Tabliye, ana kablo çelik imalat ile özel köprü elemanlarý imalat çalýţmalarý, iţ programýna uygun olarak devam ediyor.

Samanlý Tüneli'nde her biri 3 bin 510 metre olan iki tüpte kazý çalýţmalarý bitti ve tünel kemer betonu çalýţmalarýnda yüzde 94 seviyesine ulaţýldý. Selçukgazi Tüneli'nde, bin 250'er metrelik iki tüpün giriţ ve çýkýţ portallerindeki kazýk imalatlarý tamamlanarak tünel kazýlarýna baţlandý ve 22 metre ilerleme sađlandý.
Belkahve Tüneli'nde, bin 610'ar metre uzunluđundaki iki tüpün giriţ ve çýkýţ bölümlerinde 4 aynada tünel kazýlarý sürüyor. Burada da 860 metre ilerleme elde edildi. Proje kapsamýnda 253 metre uzunluđundaki Kuzey Yaklaţým Viyadüđü, baţlýk kiriţi seviyesinde tamamlandý ve bin 380 metrelik Güney Yaklaţým Viyadüđünde elevasyon ve tabliye montajý sürüyor.

Betonarme viyadüklerde, Gebze-Bursa kesiminde 12, Kemalpaţa Ayrýmý-Ýzmir kesiminde iki olmak üzere 14 viyadükte çalýţmalar hýzla ilerliyor.
Projenin yapým süresi 7 yýl olarak belirlendi. Gelecek yýl sonu itibarýyla Ýzmit Körfez Geçiţi Asma Köprüsü, Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaţa Ayrýmý-Ýzmir kesimindeki yapým çalýţmalarýnýn tamamlanmasý hedefleniyor. Güzergahtaki kamulaţtýrmalarda yüzde 85, yapým çalýţmalarýnýn sürdüđü Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaţa Ayrýmý-Ýzmir kesimlerinde ise yüzde 46 fiziksel gerçekleţme sađlandý. Çalýţmalarý üstlenen ţirket tarafýndan 1,63 milyar dolarlýk iţ yapýldý. Ýdare ise kamulaţtýrmalara 1,41 milyar lira harcadý. Proje için ţu an itibarýyla 5,17 milyar lira harcama yapýldý.