İzmir yolculuğunu 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli geçiş noktası konumundaki İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde aynı zamanda rekor olan operasyonla 2 bin 600 tonluk Altınova Hersek Burnu'ndaki Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün en büyük tabliyesi 57 metre yükseğe kaldırılıp yerine yerleştirildi.
Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında İzmit-Körfez Asma Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğün 2 bin 600 ton ile en ağır parçası olan 124 metre boy 36 metre genişliğe tabliyesi, 'ağır kaldırma' yöntemiyle 57 metre yükseğe kaldırılıyor.
TÜRKİYE REKORU KIRILACAK
Türkiye'nin en büyük ağır kaldırma operasyonu olan bu uygulamayla aynı zamanda yeni Türkiye rekoru kırılacak. Sabahın erken saatlerinden itibaren kaldırılmaya başlanan tabliyenin yaklaşık 11 saat içerisinde yerleştirilmesi bekleniyor.
Dünyanın en önemli altyapı çalışmalarından biri kabul edilen Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamındaki İzmit Körfez Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün en büyük parçası Nurol İnşaat tarafından tamamen Türk işçiliğiyle gerçekleştirildi. Güney Yaklaşım Viyadüğü en büyük parçasının yerleştirildiği törene Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Karayolları 1'inci Bölge Müdürü İsmail Kartal, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Nurol Holding Yönetim Kurulu üyeleri Gürhan Çarmıklı, Oğuzhan Çarmıklı, Otoyol A.Ş CEO'su Yavuz Batum, Gürcistan eski Başbakanı Levan Varşolomidze, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Proje Müdürü Cengiz Fuat Gümüşdağ ve Körfez Köprü inşaatında çalışan işçiler katıldı.
"PROJE PLANLANDIGI GİBİ YÜRÜYOR"
Projenin planlandığı gibi çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan şöyle konuştu:
"Çalışmalarımız; planlandığı ve programlandığı gibi devam ediyor. Bu projenin en büyük tabliyesini yerine yerleştiriliyor. Sabaha karşı tabliye yerine oturtulacak. Hassas bir çalışma ve milimetrik olarak büyük bir ağırlık dengeli bir şekilde hareket ediyor. Bu yerleştirme aşamasında yapının çelik malzemeden oluşması nedeniyle günün her saatindeki ısıda gözlem altında bulundurularak bir çalışma gerçekleştiriliyor. Tahminimiz yarın sabah saatlerinde son tabliyede yerine yerleştirilmiş olacak. Bundan sonra ki bu köprünün esas Körfez'i geçecek olan Körfez köprüsündeki çalışmalar devam ediyor. Şuanda daha önce yaşadığımız bir kazanın telafisini yapıyoruz. Kedi yolu ana kablolarının çekilmesi için kullanılacak olan kedi yolu çalışmaları yeniden yapılmakta ve daha titiz bir çalışma yapılıyor. Bu ay sonu itibariyle kedi yolu tamamlanmış olacak. Daha sonra da köprünün ana taşıyıcı kablosunun montajına başlanacak. Ana kablo, askı halatlarının montajı, tabliye elemanlarının montajı ile asma köprünün taşıyıcı sistemi tamamlanmış olacak."
"2016 YILININ İLK AYLARINDA KÖPRÜ HİZMETE ALINMIŞ OLACAK"
Önümüzdeki yılın ilk aylarında köprünün hizmete alınmış olacağını söyleyen Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan konuşmasını söyle sürdürdü:
"Tabliye üzerindeki diğer üst yapı, aydınlatma, asfalt çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 2016 yılının ilk aylarında herhangi bir gecikme olmazssa köprüyü hizmete almış olacağız. Bu güzergâhta Bursa ile Yalova arasında özellikle trafiğin akışında yoğunluk olan bir kesimide daha öncede hizmete alma imkanımız olacak. İznik ve Altınova kavşağını daha erken hizmete almış olacağız. Köprünün de hizmete girmesiyle Gebze-Orhangazı çıkışı Gemlik arası trafige vermiş olacak. Seneye yaz başlarında Bursa'ya kadar trafiği bağlama şansı olacak. Projenin İzmir Kemalpaşa arasında da yine bu yılın sonuna doğru 20 kilometrelik bir kesimi de hizmete almayı planlıyoruz."
"TEMELLERİ ÖZEL TASARLANDI"
Otoyol A.Ş Ceosu Yavuz Batum temelerinin özel tasarlandığını söyleyerek konuşmasına söyle devam etti: "Bugün projemizin önemli dönemlerinden olan Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün son tabliyesi olan Ağır Kaldırma Operasyonu'nu tamamlıyoruz. Bu vesile ile toplanmış bulunuyoruz. Dolayısıyla bugün projedeki önemli bir operasyon gerçekleşmiş olacak. Emeği geçen tüm arkadaşlara, bütün çalışanlara, bütün yöneticilere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 1400 metre uzunluk ve 32 bin ton çelik kullanılmıştır. Yerden yüksekliği de 57 metreye ulaşarak asma köprü ile şu gördüğümüz ayakta birleşim sağlayacaktır. Asma köprü tamamlandığı zaman köprüden geçen trafiğin otoyola inişini bu köprü ile sağlayacağız. Bu köprünün çok önemli bir özelliği de bu bölgeden Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçmiş olmasıdır. Deprem riski yüksek olan bir bölgede inşa edilmiştir. Bu nedenle çok özel inşaat yöntemleri kullanılmıştır. Temelleri özel tasarlanmış ve bütün yapı çelik olarak dizayn edilmiştir."
"DEPREME KARŞI DİRENCİ YÜKSEK"
Otoyol A.Ş CEO'su Yavuz Batum yapının depreme karşı direncinin yüksek olduğunu anlatırken en yüksek depremlere karşı viyadüğün direncinin son derece yüksek olduğunu anlattı. Batum, şöyle konuştu: "Bu yapıdan hareketle projemizin geri kalan bölümleri ile ilgili kısa bilgiler vermek istiyorum. Projemiz 400 km Gebze kavşağından başlıyor, Orhangazi, Bursa, Balıkesir, İzmir istikametinde son buluyor. Çevre ve bağlantı yolları ile birlikte 450 km'ye ulaşıyor. Yatılım bedeli KDV hariç 8 milyar dolar mertebesinde. Bugün itibari ile %40 mertebesinde parasal olarak ve fiziksel olarak gerçekleşmemiz var. Projemizin finansmanı %100 olarak temin edilmiş vaziyette. En son 5 milyar dolarlık paketi 5 Haziran tarihinde imzaladık. Bu Cumhuriyet tarihimizin bir proje için temin etmiş bulunduğu en yüksek finansman paketidir. Projenin gerisini tamamlayabilmek için herhangi bir para arayışımız bundan sonra olmayacak. Fiziki hedefleri de çok kısa özetlemek istiyorum. Projenin Altınova ile İznik Kavşağı arası yaklaşık 45 km'dir. Hedefimiz Aralık ayında burayı trafiğe açmak. Yılsonuna kadar Altınova'dan aldığımız trafiği İznik Kavşağı'na aktaracağız. Altınova ile Gebze arasındaki bölüm 13 km'dir. Bu bölümde bu yapıda olan kritik yapılardan biridir. Asma köprüyü bekliyoruz, yol kısmı büyük ölçüde tamamlandı. Güney Yaklaşım Viyadüğü bu akşam itibari ile tamamlanmış oluyor. "
"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AĞIR KALDIRMA OPERASYONU"
Viyadüğün normal ebatlardaki bir futbol sahasından daha büyük olan tek parça halinde ağırlığı 2 bin 600 ton, boyu 124 metre ve genişliği 36 metre olan tabliyesi tabliyesinin birkaç gün süren operasyonunun ardından 57 metreye kaldırılarak, aynı zamanda 'Türkiye'nin En Büyük Ağır Kaldırma Operasyonu' da gerçekleştirilip yerine yerleştirildi. Projenin önemli unsurlarından birini oluşturan Viyadük, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün güney ayağını otoyola bağlıyor. Viyadüğü kullanarak köprüden geçen araçlar, 60 metre yükseklikten 13 metreye inerek otoyola girecek.
TÜRK İŞÇİLİĞİ ESERİ
Tamamı 1123 metre ve 22 bin 500 ton ağırlıkla dünya rekorunu kırarak sürme yöntemiyle oluşturulan viyadüğün, bugün yerine yerleştirilen 2 bin 600 ton ağırlığındaki son tabliyesinin 57 metreye kaldırılmasından önce geçtiğimiz Mayıs ayı başında da 2 bin 350 ton ağırlığa sahip ilk açıklık da kaldırılmıştı. Tamamıyla Türk işçiliğinin eseri olan Güney Yaklaşım Viyadüğü, boyutu ve yapım tekniği gibi özellikleriyle dünya yapı teknolojileri literatüründe Türkiye'nin gurur duyduğu bir proje olarak yer alacak.
tamamlandığında bin 500 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprüsü olacak.