Yalova Belediyesi, tüm mahallelerimizde bulunan Umut Merkezlerinde çevre bilinci ve geri dönüşüm konusunda duyarlı bir toplumun oluşturulması amacıyla eğitimler düzenlendi. Temizlik İşleri Müdürlüğü, Çevre Koruma Birimi tarafından gerçekleştirilen eğitimlere 250 ev hanımı katıldı.
Eğitimlerde ayrı biriktirilmesi gereken evsel atıklarla (ambalaj atığı, atık pil, elektronik atıklar, atık bitkisel yağ, vb.) ilgili bilgilendirme yapıldı. Kızartmalık yağların çöpe veya lavaboya dökülmesinin çevreye verdiği zararlar üzerinde duruldu, ilgili videolar izletildi.
Ambalaj Atığı Çöp Değildir!
Çevre Koruma Biri yetkililerince yapılan eğitimlerde; gündelik hayatımızda pek çok ürünün, cam, metal, plastik, kâğıt gibi ambalajlar içinde satın alındığı düşünüldüğünde, içindeki ürün tüketildikten sonra ambalaj atıklarının işe yaramaz deyip çöpe atılması halinde çöp alanlarında çöp dağlarının oluştuğu belirtildi. Üretilen atığın yaklaşık %20 sinin ambalaj atığı olduğu hatırlatılarak öncelikle yapılması gerekenin az atık oluşturulması, atık oluşumunun kaçınılmaz olması durumunda mümkünse atıkların tekrar kullanılması veya geri dönüşüme gönderilmesi gerektiği vurgulandı.
Kızartma Yağları Lavaboya Değil Geri Dönüşüme Gidiyor!
Evimizde, lavaboya döktüğümüz atık yağların çevreye verdiği zararında anlatıldığı eğitimlerde; atık yağların kanalizasyon sistemine, oradan da yeraltı sularına karışarak içme sularını kirlettiği; denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağların, su yüzeyini kaplayarak, havadan suya oksijen transferini önlediği ve sudaki oksijeni tükettiği anlatıldı.
Bitkisel atık yağların gelişi güzel lavaboya ya da çöpe dökülmesi halinde çevre kirliliğine neden olmasının yanında korsan olarak toplanması halinde de kanserojen etki yaratan gıda maddelerinin üretimde kullanılması riski olduğu vurgulandı. Bu nedenle evlerimizde ayrı biriktirdiğimiz bitkisel atık yağlarımızı umut merkezleri gibi atık yağ toplama bidonu olan toplama noktalarına getirerek lisanslı toplayıcılara ulaşmasını sağlamanın hepimizin vatandaşlık görevi olduğu hatırlatıldı.
Ayrı toplanması gereken evsel atıklar, bunların nasıl biriktirileceği ve toplama sistemine nasıl verilebileceği konusunda bilgilendirilen katılımcılar eğitimden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.