Huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı için aşağıda detayları yazılı güvenlik tedbirleri kurallarına önemle uyulması ve uygulanması gerekmektedir.
Özellikle Turizm sezonunu etkilemek amacıyla ve 07. Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan Milletvekili seçimler öncesinde kaos ortamı yaratmak veya seçmen iradesini engelleyebilecek olayların çıkmaması için turizm sektörü kurumları duyarlı ve çok dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye yaşanan yoğun sirkülasyon kişilerin güvenliği için de birçok risk ve tehlikeyi beraberinde taşıyor. Her ülke turizm gelirinden pay almak için uğraşırken birçok güvenlik tehdit tehlikesi ile karşılaşıyor. Farklı gelenek ve göreneklerin yanında farklı din, dil, ırk ve yaşam şekline sahip turistler gittikleri ülkelerde birçok sorun ve olay yaşıyorlar. Ülkeler sınırları içerisinde turistlerin yaşamını, sağlık ve ekonomik çıkarlarını tehdit edecek alanları belirlemek ve buna karşı önlemler almak için koruyucu ve önleyici stratejilere ağırlık veriyor.
Güvenlik stratejilerin geliştirilmesi
Turiste ve turizm sektörüne yönelik riskleri en aza indirecek stratejilerin geliştirilmesi önem kazanıyor. Turistlere hizmet veren kurum ve kuruluşlarda potansiyel risklerin belirlenmesi deneyim, bilgi ve emek gerektiriyor. Suçun önlenmesi, suç işleyenlere yapılacak işlemler ve acil durumlarla başa çıkmak amacıyla prosedürler ve yasalar dikkatle uyulması gereken yöntem ve kurallardır.
Turizm güvenliğine bakış
Turizm güvenliğine yönelik bilgi paylaşımı, turizm güvenliği ile ilgili olarak hizmet verenlerin eğitilmesi güvenlik standartlarının turizm alan ve bölgelerindeki faaliyetlerin uluslararası uygunluğa paralel olması bir zorunluluk olarak görülüyor.
Özellikle turistik şehirlerde; konaklama bölgelerinde ve yaşam alanlarında, yangın güvenliği, gıda güvenliği, sağlık güvenliği ve çevre güvenliği standartları oluşturulmalıdır. Acil eylem planı hazırlanmalı, otel güvenliği ile ilgili personel eğitilmelidir.
Sosyal bağlamda terörizm, doğal afetler, kimyasal ya da nükleer tehlikeler, bulaşıcı hastalıklar, ve ulaşım sistemlerinde olabilecek sorunlarda güvenlik önlemlerinin hızlı bir şekilde uygulanmaya konulması gerekiyor.
-Her otelde hayati önem taşıyan demirbaşlarını sabotajlara , yangınlara , hırsızlığa, soyguna, zorla işten alıkoymaya ve her çeşit tehdit, tehlike ve tecavüze karşı korumak için fiziki ve elektronik tedbirler alınmalıdır.
-Konaklayan yerli ve yabancı şahısların kimliklerinin 1774 yasa kapsamında Kimlik Bildirme portalına eksiksiz giriş yapılmalı ve her konuğun kimlik dökümanı yazıldıktan sonra imzası alınmalıdır.
-Her konaklayan için elektronik kapı giriş kartları ödediği para kadar olan günün C/O (çıkış) saati bitiminde iptal edilmelidir.
-Güvenlik kameralarının bir an önce bakımlarının yapılması, minimum 15 günlük hafıza kayıtlı programa alınmaları, iç ve dış kameralarının çalışır durumda olmaları gerekmektedir.
-X-Ray cihazı olmayan otellerde gelen bagajların el dedektörü ile kontrol edilmeleri önemlidir.
ŞÜPHELİ PAKET DURUMUNDA TEDBİRLER : Tesis içinde veya çevresinde herhangi bir yerde görülen şüpheli paket , poşet, torba , çanta görüldüğünde yapılacak ilk iş şüpheli paketin bulunduğu bölgenin güvenliğini sağlamaktır. Bu bölgenin güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz : 1. Görünen veya bulunan şüpheli paketin etrafına kesinlikle hiç kimse yaklaştırılmaz 2. Bölgenin güvenliğinin sağlanmasından sonra derhal 155 POLİS merkezine bilgi verilir ve POLİS gelene kadar müdahale edilmez beklenir.
ŞÜPHELİ PAKETLERDE YAPILACAK İŞLEM : a. Paketi açmaya teşebbüs etmeyin b. Durumu güvenlik personeline bildirin c. Paketi elinize almayın , dokunmayın d. Paketi bulduğunuz yerin pencerelerini açık bırakın e. Paketi bulduğunuz yeri boşaltın f. Buluntuyu misafirlerden gizlemeye çalışın panik yapmayın g. Paketi üzerine kuvvetli bir ışık tutmayın