Yönetmeliğe uygun olmayan strafor köpükler ile uygulanan mantolama işlemi sonucunda çıkabilecek bir yangında büyük tehlike oluşturuyor. Siyah mantolama köpüklerine dikkat çekmek isteyen yetkililer, siyah renkte kullanılan mantolama malzemesi köpüklerin petrol ürünü yanıcı strafor köpükler olduğuna dikkat çekiyor.
SİYAH MANTOLAMA KÖPÜKLERİ YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİL, YANICI ÖZELLİĞE SAHİP STRAFOR KÖPÜKLER HALEN BİRÇOK FİRMA TARAFINDAN UCUZ OLMASI SEBEBİYLE KULLANILIYOR.
İstanbul, Gaziosmanpaşa’daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çatısında çıkan yangın, hastane ve çevresinde büyük tehlike yaratmıştır. Daha öncede yangın tehlikesi geçiren hastanedeki, yangının söndürülmesinde 80 araç kullanılmış ve 200 itfaiyecinin olağanüstü çabalarıyla ancak kontrol altına alınabilmiştir.. Basına yansıtıldığı şekliyle yangın, yalıtımda kullanılan ve mantolama olarak bilinen strafor köpük malzemeden kaynaklanmıştır. Geçen sene, Muğla Araştırma Hastanesi, Diş Poliklinikliğinde de buna benzer yangın çıkmış, yangın söndürüldükten sonra, mantolama adıyla bilinen yalıtım malzemesi, petrol ürünü yanıcı strafor köpükler tekrar kullanılmıştır.
Dış cephe yüzüne konulan strafor köpükler duvara çakılan dubellerle tutturulmakta, sabitlendikten sonra köpükler istenilen renkte, plastik boya ile boyanarak yalıtım işi tamamlanmaktadır. Ancak, petrol türevinden üretilen, strafor köpükler yangına dayanıklı olmadığından “Yangın Yönetmenliğine” de, uygun bulunmamaktadır. Strafor köpüklerden yapılan mantolamadaki, yangın tehlikesi hem kullanıldığı binalar için, hemde yangın çıkması halinde çevre binalar için tehlike yaratmaktadır. Türkiye’de yalıtımın pek tanınmadığı yıllarda yapılmağa başlanan strafor köpükler, bugün hala bir çok binada kullanılmaktadır. Daha çok kamu kuruluşları binalarında tercih edilmektedir.
Halbuki yalıtımda kullanılan strafor köpükler, yaz aylarında, güneşten etkilenmekte ve 5-6 cm kalınlıktaki köpüğün kalınlığı, bir süre sonra incelmektedir. Buda başta yalıtım olmak üzere, ses, ısı ve neme karşı olması gereken bütün özellikleri ortadan kaldırmaktadır.
Strafor köpükle yapılan yalıtımın, 8-10 yıl gibi çok kısa ömrü bulunmaktadır. Bu süre geldiğinde yalıtımda döküntüler başlamaktadır. Binanın bir yerinde yarılma gibi bir hasar olduğunda, sadece o kısmın tamiri yetmemekte, bütün cephe değiştirilmektedir. O bakımdan, binanın eskimesine kadar geçen sürede, bir çok kez yalıtımın yenilenmesi gerekmektedir.Ancak, malzemenin her değiştirilişinde, strafor köpükler yeniden duvara çakılan dubellerle tutturulmaktadır. Her defasında delinen deliklerle, duvarlar delik deşik edilmektedir. Dubel delikleri delinirken bazen kolon ve kirişlerdeki betonarme demirler de kesilmekte ve binaların depreme karşı dayanıklıkları kalmamaktadır. Isı tasarrufu yaparken, çok binanın bütün cephelerinin tekrar tekrar yenilenmesi, başka bir masraf yaratmaktadır.
Buna rağmen , Avrupa’da ve Rusya’da kullanılması yasaklanan bu malzeme ile ilgili olarak ülkemizde bu güne kadar alınmış, hiçbir tedbir bulunmamaktadır. Bina sahiplerinin, bu konuda doğru bilgi toplayamadıkları için firma temsilcilerinin etkisinde kalarak, yalıtımda mantomayı seçmektedirler. Yangın yönetmenliğine uygun olması gereken yalıtım malzemelerinden strafor köpüklerin, Bayındırlık Bakanlığı’nın Rayiç Fiyat Cetveline konulması ise anlaşılacak gibi değildir. Tükticiyi yanıltığından strafor köpük, Bayındırlık Bakanlığı Rayiç Fiat Cetvelinden kaldırılmalıdır.